"A fost mai degraba un soc emotional, iar pe piata monetara a fost imperceptibil. Cred ca s-a exagerat cand s-a spus ca s-a miscat ROBOR-ul. Miscarea nu a fost determinata de interventia BNR. Noi nu comentam interventiile Bancii Nationale, dar pentru a arata maniera emotionala in care s-au transmis informatiile, va spun ca nici macar nu ne-am gandit sa intervenim pe piata valutara, iar cursul s-a corectat de la sine. Impactul a fost aproape nesemnificativ. Miscarile au fost extrem de mici, aproape nesemnificative si comentariile au fost extrem de mari si uneori periculoase. Cream probleme fara sa ne doara capul", a spus Isarescu.

El s-a referit in special la comentariile cu privire la faptul ca indicatorul ROBOR la trei luni, luat ca referinta pentru actualizarea dobanzilor pentru majoritatea creditelor in lei, a crescut, a doua zi dupa votul din Marea Britanie, la 0,85%, de la 0,76% in sedinta anterioara. "La o rata lunara de 50 de euro (echivalent lei-n.r.), costul suplimentar este de 5-6 lei", a explicat guvernatorul.

Insa, seful BNR atrage atentia ca evaluarea bancii centrale cu privire la impactul Brexit-ului asupra economiei romanesti, prezentata si in Raportul asupra stabilitatii financiare, ramane valabila.

"Noi ne pastram aprecierile. Brexit-ul a fost un risc major, s-a materializat, impactul este insa pe termen mai indelung si deriva din doua elemente: din incertitudine (pentru ca a sporit incertitudinea) si din faptul ca slabeste spiritul european. Iar pentru Romania spiritul european a constituit principala ancora", a subliniat guvernatorul BNR.

In consecinta, Isarescu a spus ca nu se pune problema elaborarii unei noi strategii, ci de adaptarea strategiei la conditiile care se vor dezvolta, avand in vedere ca nimeni nu stie, in prezent, cu certitudine, care vor fi evolutiile viitoare. "Ne vom adapta si politicile si strategiile in functie de situatiile care se vor dezvolta. Si politicile noastre curente din perioada urmatoare vor avea un caracter mult mai aplicativ", a mai spus guvernatorul BNR.

BNR mentine dobanda cheie la 1,75% pe an

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

'BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile mediului international si intern, fiind gata sa utilizeze toate instrumentele de care dispune in aceasta perioada de incertitudini sporite, in vederea indeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si pentru mentinerea stabilitatii financiare', se mentioneaza in comunicatul BNR.

Dobanda de politica monetara este nemodificata din luna mai a anului trecut.

ROBOR la trei luni a urcat semnificativ vinerea trecuta, dupa votul pro-Brexit

Dobanzile la creditele in lei care au prevazuta in contract actualizarea trimestriala in functie de evolutia indicelui ROBOR vor creste, comparativ cu trimestrul trecut, datorita faptului ca indicatorul valabil in ultima zi a trimestrului, respectiv 30 iunie, s-a ridicat la 0,81%, comparativ cu 0,78% la finalul trimestrului trecut.

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si preluate de Agerpres, ROBOR la trei luni a urcat semnificativ vinerea trecuta, dupa anuntul referitor la votul britanicilor in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, la 0,85% de la 0,76% in ziua anterioara. In zilele care au urmat, indicatorul a revenit pe scadere, insa nu a reusit sa recupereze in totalitate pierderea suferita.

Si indicii pe scadente de sase luni si un an, folositi ca referinta in contractele de credit, insa in mai mica masura, au urcat destul de brusc vinerea trecuta fata de sedinta precedenta, la 1,07% de la 1,01% ROBOR la sase luni, si la 1,25% de la 1,18% ROBOR la 12 luni. Si acestia au revenit pe scadere saptamana aceasta, insa raman peste valorile consemnate anterior.

Inainte de referendumul din Marea Britanie, piata monetara din Romania a fost caracterizata de stabilitate, indicii ROBOR stabilizandu-se la valori situate in jur de 0,75% pentru ROBOR la trei luni, 1% la sase luni si 1,17% la un an.

Comparativ cu anul trecut, insa, scaderea de dobanzi este evidenta, indiferent de indicele care sta la baza actualizarii dobanzii. In cazul contractelor cu actualizare la trei lini, dobanzile vor fi mai mici cu mai mult de jumatate de punct procentual, avand in vedere ca ROBOR la trei luni s-a redus de la 1,35% la jumatatea anului trecut, la 0,81% in prezent.