Cifrele sunt identice cu cele incluse in previziunile economice de iarna publicate de executivul comunitar la inceputul lunii februarie, scrie Agerpres.

Si de data aceasta, Comisia Europeana a atras atentia ca riscurile la adresa prognozei macroeconomice au crescut din cauza incertitudinii generata de adoptarea legii darii in plata.

 
"Aceasta lege ar putea avea un impact negativ substantial asupra increderii investitorilor si evolutiei creditului", se arata in raportul CE.

In ceea ce priveste inflatia, CE estimeaza ca aceasta va ramane negativa pana la mijlocul acestui an, urmand sa revina in teritoriul pozitiv in a doua jumatate a anului cand se va risipi efectul de baza al reducerii TVA la alimente.

Cresterea cererii interne combinata cu accelerarea majorarilor salariale si cresterea salariului minim incepand din luna mai ar putea stimula presiunile pentru cresterea preturilor, insa impactul reducerii TVA ar urma sa limiteze inflatia medie anuala la minus 0,6%. In schimb, in 2017, inflatia medie anuala ar urma sa creasca pana la 2,5%, in pofida unei reduceri suplimentare a TVA cu un punct procentual de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul de baza ar urma sa creasca semnificativ in perioada prognozata, ca urmare a reducerii taxelor si cresterii cheltuielilor. Daca in 2015 deficitul guvernamental a scazut la 0,7% din PIB, de la 0,9% din PIB in 2014, executivul comunitar estimeaza ca in 2016 acesta ar urma sa creasca pana la 2,8% din PIB, urmand sa se deterioreze si mai mult in 2017, pana la 3,4% din PIB.


"O reducere suplimentara a TVA cu un punct procentual, eliminarea accizei suplimentare pentru combustibili si a taxei pe constructii speciale ar urma sa aiba un impact negativ asupra veniturilor", se arata in raportul CE.

La nivelul UE, previziunile de primavara ale Comisiei au fost revizuite usor in scadere, executivul comunitar mizand pe o crestere a PIB-ului de 1,8% in 2016 si 1,9% in 2017, fata de 1,9% si 2,0% in previziunile din iarna. Se estimeaza ca, in perioada prognozata, cresterea economica se va intensifica sau va ramane, in mare, stabila in majoritatea statelor membre.

Pentru anul viitor, se preconizeaza o expansiune a economiilor tuturor statelor membre, insa este de asteptat ca aceasta crestere sa ramana inegala la nivelul intregii UE.