"Desi stam bine la tabloul macroeconomic, problema in Romania o prezinta cresterea PIB potentiala, care este mult mai redusa decat in perioada 2005-2008, cand se situa in jur de 5% pe an si a fost depasita de economie, pe cand in ultimii ani s-a situat la circa 2%-2,5%", a mentionat Lazea, citat de Agerpres.

Deteriorarea indicatorului este pusa pe seama celor trei factori care contribuie la cresterea potentiala, respectiv capitalurile, demografia si productivitatea, care au inregistrat o descrestere in ultima perioada. 

"Dar lucrul interesant este ca, indiferent de obiectivul pe care societatea romaneasca il pune in fata, fie ca este intrarea in zona euro, fie ca este vorba despre o crestere economica de 5%, fie de dezvoltarea sistemului de pensii, acelasi set de masuri trebuie sa fie luat. Nu vorbim de un program separat de altul, acelasi set trebuie aplicat in sectorul real al economiei, indiferent de scopul pe care ni-l propunem", a mai spus economistul-sef al BNR.

In ceea ce priveste PIB-ul potential, Valentin Lazea a subliniat ca trebuie privit spre investitiile straine directe, care s-au redus cu 5 miliarde euro fata de anii anteriori crizei economice, de la 7,5 la 2,5 miliarde euro pe an. 

"Acestea ar putea fi recuperate prin imbunatatirea investitiilor, prin absorbtia fondurilor europene, orientarea bursei de valori catre pietele emergente. Toti trebuie sa se gandeasca ce este de facut", a mai spus Lazea. 

El sustine si ca demografia arata "ingrijorator", in conditiile in care numarul nou nascutilor s-a redus substantial in fiecare an. 

"Astfel, putem sa-i lasam in campul muncii pe cei capabili pana la 65 de ani, sa avem un program pentru reintoarcerea romanilor din strainatate, sa stimulam parintii sa faca mai multi copii prin alocatii mai mari si alte multe lucruri care trebuie facute", a spus Lazea. 

La capitolul productivitate, Romania se afla pe ultimul loc din punct de vedere al testelor PISA, la matematica, stiinte si citit.

"Nu poti sa atingi o crestere economica de 5% cu astfel de rezultate. Concluzia este ca orice ai face pentru dezvoltarea sectorului de pensii este bun si pentru adoptarea euro si pentru cresterea economica. Dar sunt masuri greu de luat, nepopulare, costisitoare din punct vedere politic", a mai spus Valentin Lazea.