“Vom reusi sa avem o miscare inversa, adica sa vina romanii inapoi acasa, atunci cand vom reusi sa avem o meritocratie si cand vom reusi sa avem un nivel de trai suficient pentru ei. Demult nu mai conteaza doar banii, conteaza calitatea scolii, calitatea sistemului de sanatate, nivelul de garantare a pensiilor si multe alte lucruri. Ma tem ca, la majoritatea acestor capitole, progresele facute de Romania sunt optimizabile”, a spus Iohannis, la o intalnire cu oamenii de afaceri, porivit News.ro.

Presedintele Romaniei a mai spus ca, in ceea ce priveste piata muncii din Romania, sunt din ce in ce mai putini tineri care lucreza.

Si din tot mai putini care sunt, multi pleaca. Si ajungem cu siguranta la intrebarea ce facem cu romanii, care sunt majoritatea bine pregatiti, dar care au preferat in ultimii 27 de ani sa paraseasca tara. Foarte multi au plecat dintr-un spirit aventurier. Unii au plecat pentru ca nu vad sanse pentru cariera lor”, a mai zis Iohannis.

In opinia sefului statului, cel mai important pas pe care Romania trebuie sa il faca este sa dezvolte infrastructura, deoarece niciun sector nu poate perfoma in lipsa infrastucturii.

"Probabil ca cel mai important pas pe care trebuie sa-l facem este dezvoltarea infrastructurii. Niciun sector nu poate perfoma in lipsa infrastucturii, indiferent prin ce mijloace am incerca sa-l sustinem. Constat cu ingrijorare ca Guvernele trec, dar problemele infrastructurii raman, in ciuda faptului ca nu banii lipsesc, nici cei nationali, nici cei europeni", a spus Iohannis.

Presedintele a mai afirmat ca un important criteriu de performanta pentru orice guvern este absorbtia fondurilor europene si implementarea proiectelor de investitii si nu cresterea salariilor bugetarilor.

"Este evident ca salarizarea trebuie imbunatatita, iar solutiile durabile trebuie cautate la nivelul performantei economiei, in ritmul si sustenabilitatea cresterii economice", a completat Iohannis.

Presedintele a mai precizat, in cadrul intalnirii cu mediul de afaceri, ca politicile pe termen scurt distrug predictibilitatea atat pentru mediul de afaceri, cat si in sectorul investitiilor publice.

“Predictibilitatea este vitala. (...) Capcana care trebuie evitata este de a veni cu politici pe termen scurt, in detrimentul politicilor pe termen lung distrugand, astfel, singurul lucru care de fapt trebuie realizat- predictibilitate. (...) Pe cine ajuta o politica fiscala care aduce in discutie publica, fara nicio pregatire si fara nicio viziune anumite masuri, in detrimentul unei politici fiscale care permite o imbunatatire a performantei si care permite o predictibilitate”, a spus Iohannis.

Presedintele a adaugat ca este nevoie de predictibiliate si in domeniul investitiilor publice.

Investitii este un cuvant foarte des vehicultat, dar foarte putini isi pun intrebarea despre ce investitii vorbim. Multi se gandesc, in prima etapa, la investitii straine, care sunt extrem de importante. Altii se gandesc la investitiile romanesti, care sunt la fel de importante. Cred ca trebuie sa facem cumva sa-i incurajam pe aceia care fac cele mai mari investitii, si anume investitiile publice. Daca acestea se fac cu cap, pot aduce rezultate palpabile pentru toata lumea. Daca se fac pentru o grupare selectata nepublic, atunci este foarte putin probabil sa produca efectele dorite. Si in domeniul investitiilor publice predictibiliatea este importanta”, a completat Iohannis.