Guvernatorul a subliniat ca nu a vazut niciodata o situatie macroeconomica atat de buna in Romania, in contextul existentei unui exces de lichiditate si a unei stabilitati crescute a preturilor. Insa, el a avertizat asupra cresterii riscurilor, pe masura ce stimulii fiscali si monetari scad in intensitate.

”Nu am vazut niciodata o situatie macroeconomica mai buna (...). Insa, cand ajungem mai sus, riscul unei scaderi devine mai mare. (...) Avem o situatie macroconomica buna, de care insa trebuie sa avem grija pentru ca exista riscuri mai mari care trebuie administrate mai bine”, a afirmat Isarescu, citat de News.ro.

Guvernatorul a atras atentia ca actionarii bancilor ar putea pune intrebari, in conditiile in care lichiditatea este foarte ridicata, iar creditarea a scazut.

”Actionarii ar putea sa va traga de urechi, sa va intrebe ce faceti cu atata capital, este capital nefolosit. Sunt sigur ca, daca nu v-au intrebat, o sa va intrebe”, a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a atras atentia ca economisirea din Romania este mult mai mare decat creditarea, iar structura creditului este mult mai stabila, pe masura ce creditarea in valuta s-a redus.

Am scapat de acest mare risc al creditului in valuta, luat de cei care castigau in lei, dar fara sa blocam creditul in valuta, daca faceam asta le dadeam exportatorilor riscul valutar”, a spus Isarescu.

Guvernatorul conidera ca trebuie clarificat cadrul legal al activitatii bancare, in special in ceea ce priveste protectia consumatorului.

BNR a fost acuzata ca nu se ocupa de protectia consumatorului. Insa, in tarile in care banca centrala se ocupa de asta, nu se ocupa si de supraveghere, sunt domenii conflictuale. Trebuie sa protejam banii deponentilor, sa cerem bancilor sa recupereze banii, sa fim mai rai cu debitorii. Se impaca asta cu protectia benficiarului de credite? Nu prea”, a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a subliniat ca bancile nu sunt societati de caritate, iar ele ”dau credite ca sa obtina banii inapoi”.

Isarescu a mai afirmat ca bancile din Romania trebuie sa recastige credibilitatea in fata clientilor, dupa o perioada de cativa ani in care aceasta a scazut, in linie cu creditarea.

Seful bancii centrale a subliniat ca exista toate datele pentru ca aceasta incredere sa fie recastigata, in conditiile in care sistemul bancar este foarte solid si are exces de lichiditate.

E nevoie de a va recastiga credibilitatea dupa acesti ani, ea a scazut. Sunt toate datele pentru ca aceasta sa fie recastigata, in masura in care s-a pierdut (...)”, a declarat Isarescu.

El a spus ca, daca o banca are prea multe litigii cu clientii, trebuie sa gaseasca metode de a negocia si rezolva aceste probleme in interiorul bancii, in conditiile in care bancile trebuie sa se apropie mai mult de clienti pentru cresterea creditarii.

Maniera de a aborda prudenta printr-un pas inapoi in ceea ce priveste creditarea nu mai merge. Trebuie sa va apropiati de clienti, sa va cultivati clientii. Acestea se fac prin benevolenta, intelegerea nevoilor si negociere”, a declarat Isarescu.

El a reiterat ca sistemul bancar nu a avut nevoie de bani publici pentru a depasi criza financiara, iar acesta este acum intr-o situatie foarte buna, cu exces de lichiditate si cu un nivel redus, de circa 10%, al nivelului creditelor neperformante.