După boomul imobiliar din 2008 şi criza ce i-a urmat, mii de români au rămas datori pe viaţă, iar istoria se poate repeta. Specialiştii spun că ratele ar putea creşte chiar din această toamna.

Credite pentru mobila din casă, pentru vacanţă, maşină sau casă. În total, românii s-au împrumutat în ultima perioadă cu 116 miliarde de lei. Este un maxim istoric atins pe fondul dobânzilor la minime istorice.

La final de an, însă, vom vedea creşteri ale ratelor pentru că ROBOR, indicele în funcţie de care se stabileşte dobânda în lei, este în creştere.

Astfel, indicatorul ROBOR la 3 luni a urcat vineri până la 0,90% pe an, nivel maxim din 5 mai, de la 0,89% în şedinţa precedentă, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). În acest an, Robor la 3 luni a atins un nivel maxim, de 0,93%, în 3 mai, pentru ca ulterior să se menţină sub pragul de 0,9%. Robor la 6 luni a stagnat la 1,08%.

Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru ROBOR la 3 luni.

Banca Naţională este în contextul de a tempera toată această creştere exuberantă, prin majorarea dobânzii de politică monetară, deci banii vor deveni mai scumpi”, explică Iancu Guda, președintele analiștlor financiar-bancari.

În cazul unui credit ipotecar, unde se foloseşte indicatorul ROBOR la trei luni sau şase luni, creşterea de dobândă poate să lovească puternic în buget.

De exemplu, la un credit de tip “Prima Casă” echivalent cu 50.000 de euro, un datornic plăteşte acum o rată de 934 de lei, la dobânda anuală efectivă de 3,1%. Dacă dobânda creşte aşa cum estimează specialiştii, atunci datornicul va plăti cu 64 de lei mai mult la final de an, însemnând cu 7% în plus. Iar peste încă un an, rata creşte cu 15% mai mult.

”Sfatul este în primul rând să nu se supraindatoreze, să se uite foarte atent dacă au nevoie de acest credit şi dacă da să se împrumute cât mai puţin din venituri, să se gândească să fie un procent de maxim 30% din venit”, spune Irina Chițoiu, directorul unui portal financiar.

Altfel, riscă să nu-şi mai poată plăti datoriile, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. 10.000 de români au apelat până acum la legea dării în plata, adică au renunţat la locuinţe pentru că nu-şi mai puteau achita ratele. Dar numărul celor care au rămas fără case, pentru că au fost executaţi silit, e mult mai mare şi nu a fost divulgat de bănci.

Înainte să ajungeţi la bancă, luaţi în calcul orice scenariu - de la scăderea salariului până la pierderea jobului. Primul pas este să va urmăriţi cheltuielile zilnice, de exemplu, cu ajutorul unei aplicaţii pe telefon. Nu uitaţi să estimaţi şi bugetul pentru cheltuielile ocazionale, precum vacanţele, cadourile sau reparaţiile în casă.