Cu o zi în urmă, moneda unică a atins un maxim istoric față de leu, cursul anunțat, marți, de BNR fiind de 4,6551 lei/euro.

Leul s-a apreciat, în raport cu euro, în linie cu tendinţa regională. Alte monede din regiune, precum zlotul polonez şi coroana cehă, s-au apreciat în faţa euro.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut la 3,9565 lei, de la 3,9650 lei, iar francul elveţian și-a continuat precierea la 3,9987 lei, de la 3,9960 lei.

Euro se află pe o pantă ascendentă și pe piețele internaționale, ca urmare a apetitului investitorilor pentru moneda unică.

Moneda europeană, care acum câţiva ani era aproape echivalentă cu instabilitatea politică, iar existenţa ei era pusă în pericol de riscurile economice, a devenit în prezent atractivă pentru investitorii care caută plasamente sigure, relatează Bloomberg.

Atractivitatea euro se datorează parţial interesului investitorilor care renunţă la plasamentele riscante, dar şi optimismului în creştere al acestora referitor la creşterea economică şi inflaţia scăzută din Europa, chiar dacă Banca Centrală Europeană (BCE) nu se grăbeşte să retragă măsurile de stimulare.

Euro a crescut cu 1% săptămâna trecută, cel mai mult după data de 8 septembrie. Analişti intervievaţi de Bloomberg anticipează că euro se va aprecia până la 1,22 dolari pe unitate în 2018 şi la 1,25 dolari pe unitate în 2019.