Vineri, BNR a afisat un curs de 4,5552 lei/euro.

Leul a dat semne de revenire inca de la mijlocul saptamanii trecute si a continuat sa se aprecieze si luni in fata euro.

Analistii si investitorii atenti la politicile guvernului in materie fiscala si salariala, in conditiile in care economistii considera ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la niveluri nesustenabile in acest an.

Analistii considera insa ca aprecierea leului ar putea sa nu fie una de durata si indeamna la prudenta, in conditiile unui context economic global delicat.

"Putem vedea si in continuare o apreciere a leului, pe masura ce acesta recupereaza distanta fata de zlotul polonez si forintul maghiar, desi ingrijorarile legate de contextul economic global ar putea duce la un mediu prudent si, prin urmare, la castiguri limitate”, arata un raport al ING Bank, citat de News.ro.

Euro continua aprecierea in fata dolarului american, fiind cotat pe pietele internationale dincolo de pragul de 1,086 dolari.

In raport cu leul, dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2149 lei vineri la 4,1870 lei luni. Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a scazut de la 4,2530 lei la 4,2529 lei.

Dolarul a scazut aproape de minimul ultimelor doua luni dupa esecul proiectului pentru sanatate al lui Trump

Dolarul a scazut luni aproape de cel mai redus nivel din ultimele luni fata de un cos de valute, din cauza temerilor provocate de sansele adoptarii reformei fiscale a presedintelui american Donald Trump, dupa esecul proiectului pentru sanatate, transmite Reuters.

Incapacitatea lui Trump de a-si respecta o promisiune majora din campania electorala a marcat o lovitura puternica primita de un presedinte republican al carui partid detine majoritatea in Congres, provocand indoieli ca va fi capabil sa isi promoveze reforma fiscala si pachetul de mega-cheltuieli.

Indicele dolarului a scazut pe piata asiatica cu 0,4%, la 99,258, cel mai redus nivel atins dupa 2 februarie.

Acest indice a urcat in ianuarie la maximul ultimelor 14 luni, aproape de 104, cand asteptarile pentru masurile de stimulare ale presedintiei Trump s-au aflat la nivelul maxim.

Fata de moneda japoneza, dolarul a coborat cu peste 1%, la 110,26 yeni pe unitate, cel mai redus nivel de dupa 22 noiembrie, fiind ulterior cotat la 110,335 yeni pe unitate.

Euro a atins in timpul tranzactiilor 1,0850 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel inregistrat din 8 decembrie.

Lira sterlina a urcat cu 1,2%, la 1,2527 dolari pe unitate, inversand pierderile din sedintele precedente, cand moneda britanica s-a depreciat din cauza apropierii termenului de declansare oficiala a negocierilor pentru Brexit.