Euro a depasit pragul de 4,52 lei vineri dupa-amiaza si s-a mentinut la acest nivel in tranzactiile de luni, pe o lichiditate slaba, noteaza News.ro.

Vineri, BNR a afisat un curs de 4,5194 lei/euro.

Leul a pierdut teren inca de vineri dupa-amiaza, dar cursul s-a oprit din nou putin peste 4,52 lei/euro.

”Cursul (euro/leu) a inregistrat o volatilitate modesta in prima ora de tranzactionare, pe fondul unor volume slabe de tranzactionare”, arata un raport al Credit Europe Bank, publicat luni dimineata.

Ulterior, tendinta a ramas similara, in conditiile in care alte monede nationale din regiune nu au o directie clara de tranzactionare.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu 0,35%, de la 4,2442 lei la 4,2591 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,2486 lei la 4,2493 lei, cel mai ridicat nivel din 2017. BNR a mai anuntat un curs asemanator pentru franc la jumatate anului 2015, cand moneda elvetiana se tranzactiona in jurul valorii de 4,25 lei.