Joi, BNR a afisat un curs de 4,5226 lei/euro.

Leul a pierdut teren inca de miercuri dupa-amiaza, dar cursul s-a oprit putin peste 4,52 lei/euro, in conditiile in care jucatorii nu cred ca exista spatiu pentru o depreciere mai ampla a monedei romanesti, potrivit dealerilor.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat cu inca 0,2%, de la 4,2544 lei la 4,2442 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,2476 lei la 4,2486 lei.

Diósi, OTP Bank: Cred ca BNR va mentine cursul in zona de 4,5 lei/euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine, cel mai probabil, cursul valutar in jurul valorii de 4,5 lei/euro, in conditiile in care exista o presiune pe inflatie, iar exporturile depinde mai mult de competitivitate decat de un curs mai slab, a declarat vineri directorul general al sucursalei din Romania a bancii maghiare OTP Bank, László Diósi.

Directorul OTP Bank Romania considera ca BNR va mentine leul in jurul pragului de 4,5 lei/euro in viitorul apropiat, precizand ca este o parere personala.

”BNR ar avea posibilitatea sa lase mai jos cursul pentru a ajuta exportul, dar observam ca exista o presiune pe inflatie. La export, este mai importanta competitivitatea. Cred ca BNR va mentine leul in jurul acestei valori, este o parere personala”, a afirmat Diósi.

Directorul OTP Bank a avertizat ca inflatia va accelera in urmatorul an si se va apropia de nivelul de 2%, in timp ce costurile de finantare vor creste.