Referinta anuntata de BNR pentru dolar este de 4,0766 lei, in timp ce lira sterlina a scazut pana la 5,6686 lei, in ton cu pierderile inregistrate la nivel international.

Francul s-a stabilizat la 4,1791 lei, dup ace Banca Elvetiei a intervenit in piata pentru limitarea aprecierii monedei nationale.

La bancile comerciale, un euro poate fi cumparat cu sume cuprinse intre 4,5420 lei si 4,6200 lei.

Evolutia monedei nationale vine in contextul in care britanicii au votat joi in proportie de 51,9% pentru iesirea din Uniunea Europeana.

Lira sterlina a atins vineri dimineata cea mai scazuta valoare din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul american. Pe pietele din Asia, moneda euro a scazut cu 3,3%, in timp ce monedele din Norvegia, Suedia si Turcia au inregistrat deprecieri mai mari.

In schimb, yenul japonez s-a apreciat cu 4,9% pana la 101,25 dolari, cel mai mare salt inregistrat dupa 1998. In raport cu lira sterlina, yenul s-a apreciat cu 15%.

ING Bank: Leul a atins, pentru putin timp, un minim de 4,5600 lei/euro

Leul s-a tranzactionat pentru putin timp la 4,5600 lei/euro, cel mai ridicat nivel din martie 2014, atins si la inceputul anului 2016, ca urmare a votului de joi pentru iesirea Marii Britanii din UE, se arata intr-un raport al ING Bank Romania.

Potrivit acestuia, in cursul zilei moneda nationala s-ar putea tranzactiona in intervalul 4,5350-4.5600 lei/euro.

"EUR/RON s-a tranzactionat pentru putin timp la 4,5600 (cel mai ridicat nivel din martie 2014, atins si la inceputul anului 2016) ca urmare a votului pentru iesirea Marii Britanii din UE. Valoarea este cu vreo 4,5 bani mai mare decat inchiderea de ieri din timpul orarului obisnuit, de 4,5150, cand participantii la piata asteptau un alt rezultat de la referendum (in tranzactiile de seara, perechea s-a mutat chiar mai jos). Totusi, valutele din regiune s-au depreciat si mai mult, ceea ce ar putea sugera ca banca centrala a intervenit pentru a tempera presiunile; datele de saptamana viitoare privind rezervele valutare ale BNR vor oferi mai multa claritate cu privire la acest aspect. Ne asteptam la o sedinta volatila astazi, cu un interval de 4,5350 - 4.5600/EUR, in timp ce subliniem, totodata, ca perspectivele pe termen scurt pentru pietele leului ar trebui sa fie neclare pana se mai calmeaza apele", se spune in raport.

Suciu (BNR): Leul s-a depreciat mai putin decat celelalte valute din regiune, vor mai fi episoade de volatilitate

Leul s-a depreciat, vineri, mai putin decat celelalte valute din regiune, pentru ca riscul de Brexit a fost luat in calcul, dar si pentru ca piata financiara din Romania este de mici dimensiuni, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta cu fiecare ocazie ca are la indemana instrumentele necesare pentru a interveni in caz de volatilitate sporita, a declarat vinery purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, citat de Agerpres.

"Deprecierea de vineri a leului era previzibila pentru ca evenimentul care s-a produs in urma votului in referendumul britanic este un eveniment de risc semnificativ. Riscul acesta a fost definit de Banca Nationala si in Raportul de Stabilitate Financiara din aprilie si in Raportul anual publicat zilele trecute. Deci, in consecinta, fara sa spunem ca a fost anticipat, el a fost luat in calcul. Dar am vazut volatilitatile din piata noastra care, desi au existat, nu au iesit din parametrii luati in calcul, astfel incat sa ne ingrijoreze. Am vazut de altfel si cotatia de la ora pranzului (4,5366 lei/euro) care indica o depreciere mai mica decat in cazul altor monede regionale care au trecut prin acelasi proces", a explicat Dan Suciu.

Potrivit reprezentantului BNR, evolutia de vineri, relativ temperata, a leului in raport cu euro are la baza faptul ca acest risc (de Brexit -n.r.) a fost luat in calcul, dar si dimensiunea pietei romanesti, o piata relativ mica, drept pentru care nu este in prima linie a volatilitatilor care s-au produs in urma deciziei de la Londra. In plus, evolutia leului a fost sustinuta si de faptul ca "Banca Nationala are toate armele la dispozitie, respectiv dobanda de politica monetara, rezerva valutara, dar si eventuale interventii pe piata ca sa poata interveni cum se cuvine, daca este cazul, la momentul potrivit. Iar acest lucru se stie in piata", a mai spus Suciu.

Pentru perioada imediat urmatoare, BNR se asteapta ca volatilitatea sa continue, insa in limite gestionabile. "Este evident ca avem un orizont de incertitudini in perioada imediat urmatoare. Cel putin din perspectiva institutionala va urma un proces de negociere care nu poate sa linisteasca pietele. Probabil ca vor mai fi episoade de volatilitate, dar ele sunt gestionabile", a subliniat purtatorul de cuvant al bancii centrale.

Referitor la deprecierea mai accentuata a leului in raport cu dolarul si aurul, Suciu a explicat ca si acest lucru era de asteptat pentru ca atat aurul cat si dolarul sunt investitii de refugiu intr-o perioada in care in zona europeana aveam o incertitudine sporita.

"Desi se cunosc cativa parametri cu privire la ce se intampla in perioada urmatoare, nu se cunoaste scenariul in detaliu. Pe masura ce lucrurile se vor clarifica si se va construi un scenariu mai coerent, probabil ca si aceste refugii traditionale in fata volatilitatilor nu vor mai fi la fel de atractive. Dar este reactia fireasca a pietelor de a cauta zone de stabilitate mai puternica asa cum este aurul, dolarul, yenul sau ale monede mai puternice. Ceea ce poate sa faca BNR este sa tina cont de toate aceste ansambluri de realitati existente in piata asa incat sa poata sa reactioneze optim daca este cazul", a adaugat reprezentantul BNR.

Bursa de la Bucuresti scade masiv, in ton cu cele internationale

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis in scadere puternica sedinta de tranzactionare de vineri, iar indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 actiuni, consemna o depreciere de 6,12%.

Evolutia Bursei de la Bucuresti este in linie cu cea a burselor europene care au consemnat scaderi de peste 7% in deschiderea sedintelor de vineri, dupa anuntarea rezultatelor finale ale Referendumului din Marea Britanie potrivit carora 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului.

Rulajul pietei se situa la aproximativ 7,34 milioane de lei (1,62 milioane de euro) iar cele mai semnificative tranzactii au fost realizate cu actiunile Banca Transilvania, Romgaz si Fondul Proprietatea, scrie Agerpres.

Indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, a pierdut 5,99%, BET-NG, care arata evolutia a 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, a inregistrat o depreciere de 5,18% iar BET-FI al SIF-urilor a coborat cu 5,28%.

De asemenea, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 5,87%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a scazut cu 5,82%.

Citeste si: Brexitul rastoarna pietele financiare: lira a scazut la un nivel record, euro consemneaza cea mai mare depreciere de la introducerea sa, bursele din intreaga lume se prabusesc. Analist: "Este infricosator!"