"Pietele globale sunt rasturnate in conditiile in care votul din Marea Britanie cu privire la ramanerea in UE a afectat fiecare clasa de active", comenteaza Bloomberg.

Lira sterlina a scazut pana la un nivel record, iar moneda euro a consemnat cea mai mare depreciere de la introducerea sa in 1999.

"Este infricosator, niciodata nu am mai vazut asa ceva. Multi investitori vor pierde multi bani", afirma, din Londra, James Butterfill, seful Departamentului de cercetare si investitii la ETF Securities.

In urma prabusirii lirei sterline la minimul ultimilor 30 de ani, publicatia The London Economic titreaza ca Marea Britanie nu mai este a cincea economie la lumii, fiind depasita de Franta si ca peste 100 de miliarde de lire s-au evaporat in cateva minute de la deschiderea bursei.

Dezbaterea referitoare la apartenenta Marii Britanii la UE a domina sentimentul investitorilor pe parcursul lunii iunie, iar apetitul pentru active de risc a fost construit in ultima saptamana in conditiile in care sondajele indicau ca sansele pentru un asa-numit Brexit sunt mai putin de una la patru. Bancile centrale si guvernele au avertizat ca o eventuala retragere a Marii Britanii din UER va afecta cresterea economiei globale si va accentua volatilitatea pe pietele financiare.

Lira sterlina a coborat cu 11% vineri dimineata pe pietele din Asia pana la 1,3299 dolari la Tokyo. Moneda britanica a urcat anterior pana la 1,50 dolari dupa care a coborat pana la 1,3229 dolari, cel mai scazut nivel de dupa 1985.

Moneda euro a scazut cu 3,3%, in timp ce monedele din Norvegia, Suedia si Turcia au inregistrat scaderi mai mari. In schimb, yenul japonez s-a apreciat cu 4,9% pana la 101,25 dolari, cel mai mare salt inregistrat dupa 1998. In raport cu lira sterlina, yenul s-a apreciat cu 15%.

"Singurul lucru sigur este sa cumperi yeni, certificate emise de Trezoreria SUA si aur", a declarat Vishnu Varathan, economist-sef la Mizuho Bank Ltd.

Banca Angliei injecteaza in piata peste 300 mld. euro

Banca Angliei a anuntat vineri ca are pregatite 250 de miliarde de lire sterline (310 miliarde de euro), suplimentar, pentru a sustine sistemul financiar din Marea Britanie, in contextul preconizatei volatilitati pe care o va aduce Brexitul.

Guvernatorul bancii centrale, Mark Carney, a avertizat ca iesirea din Uniunea Europeana va aduce cu sine o perioada de "incertitudini si ajustari", dar a subliniat ca institutia este bine pregatita, cu un plan de salvare.

Carney, care avertizase anterior in legatura cu riscurile pe care le-ar avea pentru economie iesirea din Uniune, a precizat, totodata, ca banca centrala poate furniza, de asemenea, lichiditati in monede straine.

"Speram ca institutiile sa utilizeze aceasta finantare la momentul oportun, si, de asemenea, speram sa recurga la propriile fonduri, in functie de necesitati, pentru a usura creditarea, a sprijini pietele si a oferi alte servicii financiare economiei reale", a declarat el.

Guvernatorul a explicat ca, datorita testelor de rezistenta, bancile din tara sunt bine capitalizate pentru a face fata "inclusiv scenariilor mai sumbre decat cel cum care se confrunta acum" Marea Britanie.


Entitatile financiare britanice au mentionat ca au colectat peste 130 miliarde lire (161,200 miliarde euro) si au in prezent mai mult de 600 miliarde lire (745 miliarde euro) active de calitate.

"Banca nu va ezita sa ia masuri suplimentare daca va fi nevoie, in cazul in care pietele se reaseaza si economia britanica avanseaza", a afirmat guvernatorul bancii Angliei.

El a adaugat ca ajustarile necesare vor fi sprijinite in continuare de un sistem financiar rezistent si care a fost consolidat in ultimii sapte ani, dupa criza globala a creditarii, din 2008, care a provocat caderea sistemului financiar britanic si a dus tara la recesiune.

Carney a avertizat ca va fi nevoie de ceva timp pentru ca tara sa poata negocia o noua relatie cu Uniunea Europeana si cu restul lumii. "In urmatoarele saptamani, banca va analiza conditiile economice si va evalua alte raspunsuri", a mai precizat el.

Bursa de la Londra, deschide in scadere cu 8%

Principalul indice al Bursei de la Londra, FTSE 100, a deschis sedinta de vineri in scadere cu 8%, ceea ce a anulat peste 100 de miliarde de lire sterline (136,7 miliarde de dolari) din capitalizarea bursiera a principalelor companii din Marea Britanie, dupa ce tara a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, transmite Reuters.

In primele minute de la debutul tranzactiilor, indicele FTSE 100 afisa o scadere de 7,94%, sau 500 de puncte, pana la 5.840 de puncte, aceasta fiind cea mai mare diminuare procentuala inregistrata intr-o singura zi de bursa londoneza dupa luna octombrie 2008, cand pietele mondiale s-au prabusit dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers.

Cele mai afectate au fost actiunile bancilor, titlurile Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays si Lloyds Banking Group inregistrand scaderi de aproape 30%.

Banca Elvetiei intervine ca sa slabeasca francul

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a confirmat vineri ca a intervenit pe piata valutara pentru a slabi francul, care s-a apreciat semnificativ in raport cu moneda euro dupa decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Dupa anuntarea rezultatelor Referendumului de joi, francul elvetian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel in raport cu moneda euro de dupa luna august 2015 si totodata a inregistrat cea mai mare crestere zilnica de la eliminarea pragului cursului de schimb in data de 15 ianuarie 2015.

Ca urmare a interventiilor SNB, cotatia monedei euro a urcat de la un minim de 1,0623 franci pana la 1,0790 franci.

"Dupa votul din Marea Britanie in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, francul elvetian a fost supus la presiuni de apreciere. Banca Nationala a Elvetiei a intervenit pe pietele valutare pentru a stabiliza situatia si va ramane activa pe piata", se arata intr-un comunicat al SNB.

Aceasta este una din putinele ocazii cand Banca Nationala a Elvetiei confirma in mod oficial interventiile pe piata, in conditiile in care in mod normal refuza sa comenteze daca a intrat sau nu pe piata.

Aurul, la maximul ultimelor 27 de luni

Cotatia aurului a crescut vineri in urma victoriei partizanilor iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimele 27 de luni gratie statului sau de valoare de refugiu in perioade de turbulente, informeaza AFP.

In jurul orei 3,50 GMT, uncia de aur a urcat pana la 1.359,08 dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa data de 19 martie 2014, in crestere cu aproape 8% comparativ cu valoare inregistrata la debutul tranzactiilor pe pietele asiatice, dupa care a revenit la 1.320 dolari.

"Dupa ce a depasit pragul de 1.350 de dolari in cursul tranzactiilor pe piete asiatice, aurul este pe care sa-si consolideze avansul in jurul valorii de 1.320 dolari", a apreciat Jameel Ahmad, analist la FXTM. Potrivit acestuia, daca aversiunea fata de risc se extinde pe pietele financiare, asa cum se preconizeaza, aurul ar putea continua sa creasca.

Cotatia aurului a fost sustinuta vineri de incertitudinile economice si politice ale Referendumului din Marea Britanie precum si de repercusiunile sale asupra pietelor mondiale. Britanicii au votat joi in proportie de 51,9% pentru iesirea din Uniunea Europeana, potrivi rezultatelor definitive publicate vineri de comisia electorala

Numaratoarea finala a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirma ca majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv iesirea tarii lor din Uniunea Europeana, transmite BBC.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numarul votantilor care s-au pronuntat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana se ridica la 17.410.742 milioane.