"Suntem în proporţie de 60% de a produce în România o armă de ultimă generaţie, de generaţie patru, Beretta. 60% ne-am înţeles (cu italienii). Ea se va produce la Plopeni. Am avut negocieri şi dânşii au ales acest amplasament. Venim în prima fază cu peste 30% componente la ea, pentru că este foarte clar că nu putem produce în prima fază tot, dar suntem 60% avansaţi şi eu cred că până în vară finalizăm contractul. Undeva în toamna vom avea prima asamblare pentru această armă de ultimă generaţie", a spus Bădălău, la Antena 3, potrivit Agerpres.

El a subliniat că este vorba despre o armă cu recul zero şi că au avut loc discuţii şi cu cei de la Ministerul Apărării, care au testat arma.

"Este una dintre armele în care reculul este zero. 5,56 calibru NATO, dar este de ultimă generaţie. Armele s-au perfecţionat. An de an a existat extrem de multă cercetare. Şi vorbim de un brand mondial, Beretta. Să nu uităm că şi armata americană, 80%, au divizia Beretta vizavi de dotarea armatei americane. Aici a fost o discuţie mult mai amplă cu cei de la Ministerul Apărării, unde dânşii au avut-o în testare şi unde dânşii au ales ceea ce este mai bun pentru armata română", a afirmat ministrul Economiei.

Ministrul Economiei a mai spus că industria de apărare poate şi trebuie să redevină un motor de dezvoltare al economiei româneşti, deoarece se bazează pe calitate şi aici au rămas foarte mulţi profesionişti.

"Industria de apărare poate şi trebuie să redevină un motor de dezvoltare al economiei româneşti. Este o industrie în care eu cu plăcere am constatat că sunt extrem de mulţi profesionişti care au rămas. Credeţi-mă că avem chiar profesionişti. Am vorbit cu sindicatele şi mi-a făcut o mare o plăcere să văd că doresc să muncească, ştiu foarte bine să muncească.(...) M-am întâlnit cu sindicatele, le-am spus proiectul meu, ce cred eu că trebuie făcut în industria de apărare, ce dorim noi ca şi guvernare în această industrie şi au fost extrem de încântaţi. Avem peste 150 locuri de muncă. Industria de apărare se bazează pe un lucru: calitate. Şi aici atingem două aspecte. Creştem economia, dar şi un aspect extrem de important pentru armata română, pentru ostaşii noştri care merg în teatrele de operaţiuni, le asigurăm siguranţă, arme moderne cu care să nu le fie ruşine. Nu uitaţi că noi am intrat într-o zonă de elită. Suntem în NATO, unde alături de Statele Unite şi ceilalţi formăm una dintre cele mai moderne armate ale lumii", a spus Bădălău.

El a dat exemplul colaborării cu General Motors pentru amfibii, cu Rheinmetall pentru transportorul blindat AGILIS 8X8 şi încă un transportor blindat 8X8 la care se lucrează şi care în acest an va începe să fie livrat armatei române.

Ministrul Economiei a menţionat că "un proiect de suflet" al său este Fabrica de pulberi de la Făgăraş, unde în prezent se mai produc explozibili TNT şi explozibili plastici.

"Dar un proiect de suflet al meu şi un proiect în care chiar cred este Fabrica de pulberi de la Făgăraş, care împreună cu Pirochim Victoria trebuie să fie o fabrică unde se produc pulberi. În acest moment importăm pulbere. (...) În prezent, pe piaţa mondială este lipsă de pulbere. Pulberea este un produs pur chimic. La Făgăraş încă mai fabricăm explozibili TNT şi explozibili plastici, dar ce vreau aici să fac, vreau să fac şi pulberea pentru calibru mare şi pulberea pentru calibru mic, pentru armele de asalt. Sunt într-un proiect mult mai mare, mai vast. Modernizăm Făgăraşul, cu poligon la Pirochim, la Victoria (...) modernizăm Metrom Braşov, unde se fac degetarele, tuburile de cartuşe şi capsele de cartuşe. Aici vom avem maşini care trag cuprul acela subţire, tabla, şi e legat cu un proiect civil la care ne gândim şi îl avem în programul de guvernare. Muniţie calibru NATO şi nu numai, ca să putem să avem vânzare la export", a explicat Niculae Bădălău.

Acesta a subliniat că Fabrica de la Cugir are în prezent un contract cu Statele Unite şi circa 80% din ce se produce acolo se exportă în SUA, iar la Făgăraş trebuie construită o minifabrică de nitroceluloză, de nitroglicerină şi apoi să fie legate între ele pe acel amplasament.

Întrebat dacă vor fi bani pentru acest proiect, şeful de la Economie a răspuns că în primă fază vor fi de la buget şi apoi din credite bugetare, pentru că lucrările vor dura doi ani şi jumătate, dar "vom avea cea mai modernă fabrică din Europa, cu peste 400 tone producţie".

"Necesarul nostru este cam de 150 tone, la antrenamente şi ce avem nevoie. Deci vom avea 250 (tone) la export, ceea ce înseamnă că echilibrăm şi balanţa comercială. Vreau să vă spun că Serbia, de unde în momentul acesta luăm, nu face faţă", a mai spus Bădălău.

În acest context, el a menţionat că o piaţă de export ar putea fi Orientul, unde există cerere dar pe care "nu o putem onora din cauza capacităţii", şi SUA, pentru care "nu producem cât vor acestea" .

"Am avut Orientul, îl mai avem, dar nu în totalitate. Şi contextul este...China fiind blocată şi Rusia având embargo, avem liberă o piaţă.(...) Şi acum primim mailuri pentru a cumpăra. Procedura este un pic mai complicată, fiind în NATO. Dar încă ne ţin minte că am fost buni fabricanţi şi corecţi pe zona asta. Şi acum avem cerere pe care nu o putem onora din cauza capacităţii. Statele Unite, nu producem cât dânşii vor, nu avem capacitate. În momentul ăsta lucrăm la capacităţi, pentru că la Cugir vor fi încărcate cartuşele, Cugir şi Sadu, finalizând şi având de la un cap, de la pulbere, la alt cap al liniei de producţie, un cartuş NATO 5,56 (...) la capăt vom avea un sortiment extrem de calibrat şi extrem de calitativ pe piaţă", a precizat Băcălău.

Conform datelor Ministerului Economiei, valoarea exporturilor ROMARM a depăşit anul trecut 122 milioane dolari. ROMARM este principalul furnizor şi exportator direct din România de tehnică şi servicii militare, cu o prezenţă în peste 50 de pieţe din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia şi Africa.

SUA reprezintă principala piaţă de desfacere a ROMARM, circa 75% din exportul total direct.

Întrebat dacă îşi propune ca în 2019 să ajungă la 150 milioane de dolari pentru industria de apărare, ministrul Economiei a răspuns că, dacă va fi pusă în funcţiune numai fabrica de pulberi, "reuşim mult mai mult, numai cu ea".