Dupa discutii cu Motorola si Hewlett-Packar, premierul Ponta s-a intalnit cu reprezentantii a 80 de mari companii, pe care a incercat sa-i convinga sa investeasca in Romania. Programul de seara este insa rezervat energiei.

Un institut american sustine ca tara noastra ar avea rezerve de gaze de sist care sa acopere consumul intern pentru urmatorii 100 de ani. Astazi, premierul Ponta se intalneste cu secretarul de stat american pentru energie dar si cu gigantii americani Exonn si Chevron. Cele doua companii au o cifra de afaceri cumulata de 3 ori mai mare decat produsul intern al Romaniei.

Chevron vrea sa extraga gaze de sist din Vaslui si Constanta, in timp ce Exonn vrea sa extraga titei si gaze naturale din bazinul Marii Negre. Victor Ponta ar putea de exemplu sa discute cu reprezentantii celor doua companii despre redeventele pe care le vor plati statului roman, dar si despre protestele de la Pungesti din cauza carora compania americana a fost nevoita sa isi suspende temporar activitatea de explorare.

Voctor Ponta este insa interesat si de alte domenii pentru care ar vrea sa atraga investitori americani.

Vizita va avea o importanta componenta economica, intalnire cu reprezentantii marilor companii care au investit deja in Romania sau, eventual, au planuri de investitii. Vorbesc de trei domenii importante: de domeniul energiei, domeniul IT-ului si domeniul industriei de utilaje si tehnologii moderne", a explicat premierul.

Maine, premierul Ponta va ajunge si la Casa Alba, dar nu se va intalnui cu presedintele Barack Obama, ci doar cu vicepresedintele Joe Biden.