Producatorii de mobila spun ca noile preturi vor duce industria in criza.  

Aurica Sereny, presedinte Asociatia Producatorilor de Mobila: "Cresterea preturilor solicitate de Romsilva este cea mai grava situatie pe care am intalnit-o in industria lemnului de cand lucrez in acest sector."

Producatorii specializati pe export vor fi nevoiti sa isi limiteze productia si numarul de salariati.

George Marius, director general Sortilemn Gherla: "Noi activam si facem 99% export si concuram cu toti jucatorii de pe piata europeana. Avand preturile noi aparute, din start avem un minus fata de ceilalti concurenti."

Preturile de pornire care au intrat in vigoare luna trecuta sunt mai mari cu 250 pana la 300% fata de cele de pana acum, spun forestierii.

Romsilva raspunde ca de fapt sunt preturile pe care aceiasi cumparatori le-au platit anul trecut, si modul de calcul este stabilit printr-un nou Regulament aprobat prin Hotarare de Guvern.  

Adam Craciunescu, director general Romsilva, fost mebru in CA: "Acest regulament ne-a impus sa stabilim pretul de referinta, nivelul de piata, urmare a preturilor medii obtinute de la ultima licitatie principala, adica pe perioada anului 2015.Deci asta este pretul, a rezultat matematic din ce s-a oferit pe piata." 

Desi licitatiile au inceput luna trecuta, Romsilva nu a vandut nici 10% din lemnul pus in vanzare.  

Nicolae Tucunel, presedinte Asociatia Forestierilor: "Ar fi trebuit ca aceste licitatii sa fi fost incheiate, avand in vedere ca iarna este sezonul principal in care se activeaza la padure. Ori peste tot oamenii stau acasa, asteapta, tensiunea este foarte mare, isi vad locurile de munca puse in pericol."

Adam Craciunescu, director general Romsilva, fost mebru in CA: "Nu pot sa trag o concluzie dupa boicotarea unor licitatii. Adica operatorii mari din industria lemnului de pe piata au influentat agentii economici sa nu participe la licitatie si i-au amenintat ca nu o sa le cumpere lemn daca ofera preturile astea mari."

 Producatorii de mobila i-au cerut premierului Ciolos sa rezolve situatia.