Autoritatile de la Atena au scos la vanzare obligatiuni pe termen de cinci ani, vizand un randament de circa 4,75%, potrivit unei persoane apropiate situatiei.

Oferta apare ”foarte atractiva”, a declarat Lutz Roehmeyer, manager de fonduri la Landesbank Berlin Investment.

Aranjorii emisiunii sunt bancile BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group si HSBC Holdings.

Autoritatile propun totodata detinatorilor unor obligatiuni scadente in 2019, cu un randament de 4,75%, sa le rascumpere si sa le reinvesteasca in noile obligatiuni, pentru extinderea perioadei de maturitate.

Pentru ambele operatiuni, Grecia a primit oferte de 5,5 miliarde de euro.

Emisiunea are loc dupa ce FMI a aprobat Greciei, saptamana trecuta, un imprumut de 1,6 miliarde de euro, cu conditia ca statele din zona euro sa ofere o relaxare a serviciului datoriilor publice.

Grecia a reusit totodata sa incheie cu succes evaluarea reformelor asumate in programul de salvare convenit cu UE si a primit pe 10 iulie o noua transa de imprumut, de 8,7 miliarde de euro din partea Mecanismului European de Stabilitate, care va continua sa ofere Greciei imprumuturi cu dobanzi mici (0,8% si 1,8%) pana la incheierea programulu ide salvare, in iulie 2018.

Ultima oara cand guvernul elen a emis obligatiuni a fost in 2014, la un randment de 4,95%. Obiectivul actualului premier Alexis Tsipras este sa obtina un randament mai scazut.

Grecia nu are nevoie in prezent sa atraga bani de pe piata de obligatiuni, dar emisiunea este moment psihologic important.

La inceputul acestei luni, ministrii de Finante din zona euro au aprobat Greciei o noua transa de imprumut, de 8,5 miliarde de euro la timp pentru rambursarea unor datorii scadente.

FMI a aprobat Greciei, la sfarsitul saptamanii trecute, un program de finantare pe un an, de 1,8 miliarde de dolari, dar a precizat ca nu va furniza fonduri pana cand zona euro nu va conveni un acord de restructurare a datoriei publice a Greciei, de 214 miliarde de euro.