Potrivit acestor surse, directorii Gazprom, oficiali din Guvernul rus si din Comisia Europeana ar urma sa definitiveze ultimele detalii ale unei intelegeri amiabile la o reuniune la nivel inalt care va avea loc la finele acestei luni.

Aceasta intelegere ar permite Gazprom sa evite plata unor amenzi de mai multe miliarde de dolari, in schimbul modificarii modului in care isi deruleaza afacerile.

In luna august 2012, Comisia Europeana a demarat o investigatie asupra presupusei incalcari de catre Gazprom a legislatiei antitrust. Executivul comunitar banuieste ca grupul rus afecteaza concurenta pe pietele din Europa Centrala si de Est (respectiv in Ungaria, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia si Slovacia), in conditiile in care termenii contractelor sunt restrictivi si impiedica statele din CEE sa re-exporte gaze in alte tari. In plus, Gazprom este acuzat ca in contractele sale leaga pretul gazelor de evolutia pretului petrolului.

Potrivit WSJ, in conformitate cu intelegerea convenita cu CE, Gazprom va fi nevoit sa nu mai lege pretul gazelor naturale de cel al petrolului. Chiar daca pretul petrolului a scazut in ultimii ani, ceea ce a dus la diminuarea veniturilor realizate de Gazprom din exporturile de gaze naturale, el ar putea creste in viitor, ceea ce ar majora costurile pentru clientii Gazprom.

In schimb, unele aspecte ale intelegerii nu au fost inca stabilite. De exemplu, Comisia Europeana ar fi dispusa sa permita Gazprom sa ceara preturi diferite de la clientii sai, daca acestia vor sa re-exporte gazele sale spre alte tari decat cele convenite initial in contract. Deocamdata CE si Gazprom negociaza cum sa fie calculate aceste preturi.

In plus, chiar daca se va ajunge la un acord intre CE si Gazprom, acesta va trebui prezentat si celorlalte state afectate de acest dosar, ceea ce ar putea dura cateva saptamani.

De la ce a plecat conflictul intre Gazprom si Bruxelles

In aprilie anul trecut, Comisia Europeana acuza compania rusa Gazprom pentru ca ar abuza de pozitia dominanta pe care o detine pe pietele din Europa Centrala si de Est, in urma unei investigatii initiate in 2012. Comisia a inaintat atunci companiei ruse Gazprom o "declaratie de obiectii", prin care arata ca producatorul incalca regulile antitrust ale pietei gazelor naturale in opt tari, si anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia.

"Pe baza investigatiei sale, opinia preliminara a Comisiei este ca Gazprom incalca regulile anticoncurentiale ale UE prin adoptarea unei strategii de separare a pietelor de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, de exemplu prin reducerea abilitatii clientilor de a revinde gazele naturale in afara granitelor unei tari. Asta a dat Gazprom posibilitatea de a impune preturi neechitabile in unele state membre", arata Comisia, la data respectiva, intr-un comunicat.

Comisia considera ca Gazprom a implementat o politica "nedreapta" de preturi in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, prin impunerea unor tarife catre intermediari care depasesc costurile companiei din Rusia sau indicii luati in considerare pentru calcularea preturilor.

"Am descoperit ca Gazprom ar fi construit bariere artificiale care au impiedicat transportarea gazelor din anumite tari din Europa Centrala si de Est catre alte state, obstructionand competitia transfrontaliera. Daca ingrijorarile noastre vor fi confirmate, Gazprom va trebui sa suporte consecintele legale pentru comportamentul sau", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, in comunicatul CE.

De cealalta parte, Gazprom a calificat drept "nefondate" acuzatiile de abuz de pozitie dominanta formulate oficial de Comisia Europeana, dand asigurari ca a respectat strict reglementarile in vigoare.

"Gazprom considera ca obiectiile prezentate de CE sunt nefondate. Gazprom respecta strict toate normele legilor internationale si legislatiile nationale ale tarilor unde deruleaza afaceri. Practicile Gazprom pe piata europeana, inclusiv principiile fixarii preturilor, sunt in conformitate totala cu standardele respectate de alti producatori si exportatori de gaze naturale", sublinia gigantul rus intr-un comunicat.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, preciza, la randul sau, ca spera intr-un "compromis" intre Gazprom si Bruxelles, precizand totusi ca statul rus este gata "sa apere interesele" companiei al carei actionar principal este.

Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale in tarile din Europa Centrala si de Est avute in vedere in investigatia initiata de CE in august 2012, compania rusa detinand o cota de peste 50% pe aceste piete.