In ultimele trei luni ale anului trecut, PIB al Marii Britanii a avansat cu 0,7%.

Lira sterlina s-a depreciat in urma publicarii informatiilor referitoare la evolutia PIB. Moneda britanica a scazut la un minim al zilei de 1,6794 dolari pentru o lira, de la 1,6842 dolari pentru o lira inainte de anuntarea datelor, potrivit cotidianului Financial Times.

Raportat la acelasi trimestru anul trecut, cresterea economica s-a situat la 3,1%, cel mai rapid ritm incepand din trimestrul al patrulea al anului 2007, inainte de criza financiara globala.

PIB-ul Marii Britanii se situeaza, inca, cu 0,6% sub nivelul anterior recesiunii, potrivit estimarilor Oficiului National de Statistica. Sectorul serviciilor se afla cu 2% peste maximul istoric, in timp ce productia si constructiile raman cu 12% sub acest prag.

Evolutia economica arata ca programul guvernului da rezultate, a declarat ministrul de Finante, George Osborne.

"Pentru prima data intr-un deceniu, industria prelucratoare, serviciile si constructiile au inregistrat cresteri de cel putin trei procente fata de anul anterior. Impactul recesiunii este inca resimtit, dar avem acum bazele pentru o recuperare ampla", a spus el.

Guvernul britanic estimeaza o crestere economica de 2,7% pentru acest an, urmata de un avans de 2,3% in 2015 si de 2,6% in anul urmtator.