"Cei care au valuta la saltea ar trebui sa o converteasca in aur sau lire turcesti. Astfel lira se va aprecia", a declarat Recep Tayyip Erdogan intr-un discurs televizat.

Cu toate acestea, imediat dupa declaratiile lui Erdogan, lira turceasca a continuat sa se deprecieze, astfel ca in jurul orei 11.15 GMT un dolar se tranzactiona pentru 3,57 lire, iar un euro - pentru 3,78 lire.

Moneda turceasca atinge in fiecare saptamana noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice. De asemenea, pietele sunt ingrijorate si de interventiile repetate ale lui Erdogan in probleme economice, presedintele Turciei cerand in repetate randuri Bancii Centrale sa reduca dobanda de politica monetara in pofida unei inflatii ridicate de peste 7%.

"Nu exista alta alegere decat reducerea dobanzii de baza", a insistat vineri Recep Tayyip Erdogan. "Acelasi lucru este valabil si pentru bancile publice", a adaugat liderul turc.

In schimb, pe fondul deprecierii lirei, care a pierdut 13% din valoare in ultima luna, Banca Centrala a Turciei a majorat luna trecuta dobanda de politica monetara cu 50 de puncte de baza, dupa o lunga perioada de scadere.

Masura nu a avut insa efect, avand in vedere ca tensiunile politice sunt la un nivel ridicat. Relatiile Turciei cu Europa s-au degradat, iar premierul Binali Yildirim a anuntat joi ca saptamana viitoare va fi supusa dezbaterii Parlamentului o reforma constitutionala care confera puteri sporite presedintelui.