"Sunt ingrijorata de lentoarea progreselor Ucrainei destinate imbunatatirii guvernantei si combaterii coruptiei, precum si reducerii influentei intereselor politice ascunse", a declarat Christine Lagarde.  

"Fara noi eforturi substantiale pentru a revigora reformele, este greu sa vedem cum ar putea continua programul sustinut de FMI", a adaugat directorul FMI.  

Ucraina spera sa primeasca in 2016 ajutoare financiare de aproximativ 9 miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde de dolari de la FMI, 1,5 miliarde dolari de la UE si o garantie de credit de un miliard de dolari din partea SUA.  

Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, criticat pentru ritmul lent al reformelor, a amenintat, vineri, ca demisioneaza impreuna cu Cabinetul sau, la doua zile dupa demisia inopinata a ministrului reformator al Economiei, Aivaras Abromavicius, extrem de apreciat in Occident si de mediile de afaceri din Ucraina.  

Lituanianul Aivaras Abromavicius a fost unul dintre cetatenii straini recrutati in Cabinet pentru a relansa economia.

Saptamana trecuta, el a demisionat, precizand ca a fost presat de politicieni sa angajeze "persoane dubioase" la conducerea companiilor de stat.

Economia ucraineana se confrunta cu o grava recesiune si cu conflictul cu separatistii pro-rusi din estul tarii.