Deputaţii au votat pentru înaintarea proiectului de lege către Curtea Constituţională. Au fost 321 de voturi pentru modificarea legii fundamentale, iar minimum necesar era de 300, arată site-ul de internet al puterii legislative de la Kiev.

Proiectul de lege a fost depus luna aceasta la Parlament de preşedintele ţării, Petro Poroşenko. După avizul Curţii Constituţionale, legea trebuie aprobată prin votul final al parlamentarilor, cu aceeaşi majoritate de 300 din 450.

Irina Luţenko, reprezentanta preşedintelui în Parlament, a precizat că amendamentele vizează preambulul, trei articole şi prevederile tranzitorii din Constituţie.

Din 2014, Ucraina a renunţat la politica multilaterală şi s-a orientat către integrarea europeană, iar Parlamentul a revocat statutul de nealiniere al ţării, permiţând participarea la alianţe militare.

Cu toate acestea, observă Xinhua, nici NATO, nici UE nu au oferit Ucrainei perspective apropiate de aderare.

Ucraina se află în conflict cu Moscova din 2014, de Rusia a anexat peninsula Crimeea, decizie nerecunoscută la nivel internațional. Ţările europene afirmă că Moscova le oferă sprijin separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, unde conflictul a făcut peste 10.000 de morţi, acesta fiind motivul pentru care UE a împus o serie de sancțiuni economice Rusiei.

Moscova, de cealaltă parte, spune că nu va returna niciodată Crimeea, susținând că peninsula aparține de drept Rusiei.