O analiză a datelor oficiale guvernamentale arată că, în primele trei luni ale anului 2017, numărul celor obligați să plece din Marea Britanie a crescut cu 26%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, aproape 5.000 de cetățeni europeni au fost expulzați din Regat în ultimele 12 luni, cel mai mare număr de când au început să se facă astfel de statistici, în creștere cu 14% față de anul anterior.

Statisticile au apărut după ce un document al Ministerului de Interne de la Londra “scăpat” în presă dezvăluie planul Guvernului de a restricționa semnificativ imigrația din Europa, după ce Marea Britanie părăsește blocul comunitar.

Susținători ai drepturilor omului de la Londra au declarat pentru The Independent ca multe dintre aceste expulzări au fost ilegale, în timp ce Laburiștii consideră datele “rușinoase” și spun că acestea vor face negocierile pentru Brexit și mai dificile.        

Numărul cetățenilor UE expulzați din Marea Britanie a crescut de cinci ori față de 2010, ajungând la 4.754 de persoane în 2016, de la doar 973 în anul în care Conservatorii au venit la putere.

Creșterea numărului de plecări forțate în rândul cetățenilor europeni vine pe fondul unei scăderi generale a numărului de expulzări, ceea ce indică faptul că autoritățile de la Londra au în vedere în special cetățenii din țarile europene, comentează The Independent.

Citește și: Planul Londrei de a pune capăt liberei circulații, după Brexit

Mediu ostil pentru imigranții legali

Ca ministru de Interne, înainte de a fi premier, Theresa May a promis că va “crea un mediu ostil pentru imigranții ilegali”. ONG-iștii care lucrează cu migranți spun că, în realitate, Guvernul a adoptat o atitudine “ostilă” față de toți imigranții, chiar și față de cei care locuiau și lucrau legal în Marea Britanie.

Una dintre metodele folosite pentru expulzarea cetățenilor din țările membre UE care locuiau deja legal în Regatul Unit a fost înăsprirea regulamentelor ministrului de Interne, măsuri introduse de Theresa May în 2016, potrivit cărora cetățenii UE care nu au o locuință și dorm pe străzi în Marea Britanie își “folosesc greșit” drepturile, astfel că sunt trimiși în țările de origine.

Schimbarea a fost introdusă fără consultare parlamentară și a trecut neobservată la acea dată. Dar acest lucru însemnă că, pentru prima dată, cetățenii UE fără un adăpost deasupra capului pot fi forțați să plece din Marea Britanie, chiar dacă nu au comis nicio ilegalitate.

Directiva europeană care reglementează drepturile cetățenilor specifică foarte clar că este ilegal ca un stat membru să expulzeze cetățenii altui stat UE, “exceptând situațiile în care aceștia reprezintă un pericol la adresa securității și siguranței publice”. Iar miniștrii britanici au introdus aici, într-un mod controversat, și “infracțiunea” de a dormi pe stradă.

Drepturile cetățenilor, piatra de încercare în negocierile pentru Brexit

Organizațiile de caritate susțin că o parte dintre cei expulzați pentru că dormeau pe stradă lucrau în Marea Britanie de mai bine de cinci ani, ceea ce înseamnă că aveau dreptul legal de ședere permanent. Caz în care este ilegal să fie expulzați, atât timp cât nu au abuzat de drepturile lor, așa cum sunt ele definite de legislația europeană.

Drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie sunt piatra de încercare în negocierile pentru Brexit. Guvernul de la Londra a trecut recent printr-un scandal legat de trimiterea, din greşeală, a zeci de scrisori prin care cetăţeni ai Uniunii Europene erau anunțați că trebuie să părăsească ţara – o eroare cu atât mai jenantă cu cât drepturile cetăţenilor UE după Brexit sunt în curs de negociere.

Ministerul de Interne de la Londra a anunţat că a demarat o anchetă după ce aproximativ 100 de scrisori au fost trimise cetăţenilor din alte ţări UE, anunţându-i că vor fi îndepărtaţi de pe teritoriul Regatului Unit în baza legii imigraţiei.

Deşi Marea Britanie a promis un acord generos pentru cetăţenii UE după Brexit, nu există încă nicio înțelegere privind modul în care vor fi apărate drepturile cetăţenilor.

Problema statutului celor 3,2 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Regat şi a milionului de britanici instalaţi în întreaga Uniune se află în centrul negocierilor cu privire la divorţul dintre Londra şi Bruxelles.

În iunie, premierul Theresa May a prezentat un proiect în vederea soluţionării statutului de după Brexit al europenilor instalaţi în Marea Britanie.

Ea a promis atunci că nimeni nu va fi expulzat din ţară imediat ce este pronunţat divorţul între Regat şi Uniune - prevăzut în martie 2019 - şi că Londra le va oferi cetăţenilor europeni posibilitatea să-şi regleze statutul cu scopul de a putea rămâne în Regatul Unit.