In Hong Kong, Mumbai, Beijing si Shanghai dureaza mai mult de 30 de ani pentru o familie cu venitul mediu local sa cumpere un apartament de 90 de metri patrati, potrivit unei analize privind raportul dintre veniturile cetatenilor si preturile imobilelor in lume, realizata de Oxford Economics.

„Ne asteptam ca pretul caselor sa creasca pana la un nivel moderat in urmatorii ani, in Asia”, au scris economistii Tianjie He si Louis Kuijs in raportul citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.ro.

Rate scazute ale dobanzilor din ultimul deceniu au dus la cresterea preturilor caselor in lume, iar majorarea ratelor in Statele Unite si in alte locuri va inversa tendinta, scumpind creditele imobiliare.

Pe termen lung, cresterea prosperitatii si factorii demografici indica o sporire puternica a cererii de locuinte in multe orase mari din Asia, in special in economiile mai putin dezvoltate, ceea ce ar trebui sa sprijine in continuare pretul caselor in acele regiuni. Totusi, populatia din Tokyo si Seul se va reduce, cel mai probabil, in urmatorii opt ani, ceea ce va scadea cererea pentru locuinte.

Dintre orasele europene, Londra se situeaza pe locul cinci, iar Paris ocupa pozitia a opta in clasamentul rapoartelor dintre venituri si preturi.