Contractele pentru petrolul WTI cu livrare in februarie au scazut miercuri, in timpul tranzactiilor de miercuri de la New York, cu pana la 2,2%, la 52,93 dolari pe baril, aducand declinul anual la 46%.

Autoritatile din SUA a decis sa permita vanzarea in strainatate de petrol ultrausor, fara a fi necesar acordul guvernului, ceea ce va contribui la cresterea capacitatii de export a SUA si la contracararea planului Arabiei Saudite de a determina reducerea productiei americane, potrivit Citigroup.

Declinul cotatiilor petrolului a agitat pietele, provocand deprecierea unor monede, de la rubla ruseasca la naira nigeriana, si exercita presiuni asupra bugetelor unor state producatoare, intre care Venezuela si Ecuador.

"Principalul motiv al declinului preturilor petrolului este faptul ca OPEC sta in expectativa", a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS in Zurich.

La Londra, petrolul Brent cu livrare in februarie a coborat miercuri cu pana la 3,4%, la 55,03 dolari pe baril, cel mai redus nivel din mai 2009. Pretul petrolului Brent a scazut cu 49% in acest an.

Cu toate acestea, analistii estimeaza ca pretul petrolului va creste in perioada urmatoare, deoarece nu exista suficienta presiune pe scaderea cotatiilor. 

"Cotatiile se incapataneaza sa ramana peste pragurile psihologice si se pare ca vor continua la acest nivel pe perioada sarbatorilor", potrivit unei note a firmei din Singapore Phillip Futures.