Santander a constituit anul trecut provizioane de 18,8 miliarde de euro pentru a acoperi pierderi din imprumuturi, inclusiv 6 miliarde de euro pentru credite ipotecare.

Directorul general al bancii, Alfredo Sáenz, a declarat, intr-o conferinta cu analistii, ca Santander intentioneaza sa vanda cu discounturi masive o parte a activelor imobiliare in acest an si s-a pregatit pentru pierderi de 1 miliard de euro din tranzactii.

Banca, cea mai mare din zona euro dupa capitalizare, a raportat un profit net de 401 milioane de euro pentru trimestrul al patrulea, in urcare de la 47 de milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior. La fel ca in ultimul trimestru din 2011, banca a folosit o mare parte a profiturilor pentru provizionarea pierderilor din portofoliul de credite legate de piata imobiliara.

Veniturile nete din dobanzi, principala sursa de venit a bancii, au scazut de la 7,54 miliarde de euro in trimestrul al patrulea al anului 2011 la 7,15 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Analistii se asteptau la profit net de 520 de milioane de euro si venituri de 7,3 miliarde de euro.

Santander a anuntat ca a restituit peste doua treimi, 24 miliarde de euro, din fondurile imprumutate de la Banca Centrala Europeana prin intermediul Operatiunii de Refinantare pe Termen Lung. Banca pastreaza inca 11 miliarde de euro, insa conducerea a indicat ca ar putea restitui inainte de scadenta o noua parte din aceasta finantare, daca se imbunatatesc in continuare conditiile din piata.