Rezervele valutare ale Chinei vor scadea pana la 3.450 miliarde de dolari la sfarsitul anului de la 3.650 la finele lunii iulie, in conditiile in care yuanul se va deprecia cu 1,6% pana la 6,50 yuani pentru un dolar in perioada care a mai ramas din acest an. 

"Banca centrala va interveni frecvent pe piata valutara in urmatoarele trei luni deoarece trebuie sa asigure stabilitatea monedei nationale. China va cheltui o parte din rezervele sale valutare pentru a atinge acest obiectiv", a declarat Ken Peng, analist la Citigroup Inc. din Hong Kong. 

Banca Poporului din China vrea sa limiteze deprecierea yuanului in ideea de a evita un exod al capitalurilor, in conditiile in care, in paralel, se confrunta cu cea mai redusa crestere economica din ultimele doua decenii.

Chiar daca prin sprijinirea monedei nationale vor scadea rezervele valutare, care s-au diminuat deja cu 192 de miliarde de dolari in ultimele sapte luni, China dispune de rezerve valutare de trei ori mai mari decat cele ale Japoniei, ocupanta locului secund in clasamentul detinatorilor de rezerve valutare.