Premierul britanic, Theresa May, consideră că nu este momentul potrivit pentru un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al şefei guvernului britanic, adăugând că nu există o dorinţă în acest sens, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a declarat duminică că va lua din nou în considerare organizarea unui referendum privind independenţa Scoţiei atunci când guvernul britanic va oferi o anumită certitudine în legătură cu Brexitul.

“Acum nu este momentul pentru un nou referendum de independenţă şi nu există nici o dorinţă în acest sens”, a spus purtătorul de cuvânt al premierului May.

La începutul lunii mai, zeci de mii de persoane au manifestat la Glasgow pentru a cere independenţa Scoţiei faţă de Regatul Unit.

Manifestaţia anuală a separatiştilor scoţieni a luat amploare după referendumul pentru independenţă din 2014, când naţionaliştii s-au dovedit minoritari, iar 55% din votanţi au optat pentru rămânerea Scoţiei în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Șefa guvernului scoţian a anunșat în mai multe rânduri că va lua o decizie în privința unui nou referendum pentru independență, până la finalul acestui an, după ce se va cristaliza forma acordului dintre Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

''În toamna acestui an ar trebui să avem o oarecare claritate despre viitoarea relaţie (dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie). Atunci voi putea să analizez această chestiune şi să mă pronunţ asupra a ceea ce cred că vor fi viitorii paşi adecvaţi pentru Scoţia'', declara, la începutul anului, lidera scoţiană pentru BBC.

După referendumul pentru Brexit, la care majoritatea scoțienilor a votat pentru rămânerea în UE, premierul scotian a cerut un al doilea referendum în toamna 2018 sau în primavara 2019, adică înainte de finalizarea procedurii pentru Brexit.

Nicola Sturgeon a declarat în mai multe rânduri că va face în continuare eforturi pentru a menține țara pe piata unică a UE, chair dacă Regatul o va părăsi. Totodată, ea a menționat ca scoțienii vor trebui să aibă la dispoziție o alegere cu privire la viitor, după Brexit.

Provinciile britanice vor mai multă putere, după Brexit

Nemulțumirile provinciilor britanice care au votat împotriva Brexitului cresc pe măsură ce termenul pentru prezentarea condițiilor de ieșire a Marii Britanii din UE se apropie. Planurile premierului britanic Theresa May în ceea ce privește Brexitul se lovesc de o nouă problemă legală, în condițiile în care Scoția și Țara Galilor vor mai multă putere pentru a-și negocia relația cu UE.

În acest fel, unele decizii legate de viitorul după Brexit ar putea fi luate de fiecare provincie în parte, la nivel local, fără a fi obligate să respecte deciziile directoare ale Guvernului central de la Londra, scrie Bloomberg.

Cele două țări, care au votat în majoritate pentru rămânerea Regatului în UE, nu mai încearcă să o convingă pe Theresa May să negocieze un acord comercial convenabil cu UE, după Brexit, ci se gândesc să introducă propria legislație în ceea ce privește relația individuală cu țările din blocul comunitar.

Legislația ar urma să păstreze o serie de reglementări europene, care se aplică în prezent, dar care vor fi abrogate după ieșirea din UE, în special în ceea ce privește agricultura și pescuitul, dar și în privința muncitorilor comunitari.

Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor sunt preocupate de faptul că Parlamentul de la Londra, care legiferează în numele întregului Regat, va încerca să adopte legi care să încorporeze tratatele UE în legislația națională britanică, fără a cere și opinia celor trei țări cu privire la politicile pe care urmează să le aplice.

Cele trei țări au încercat să negocieze acest aspect cu Londra, dar fără niciun rezultat. În consecință, Scoția și Țara Galilor au un plan de rezervă în ceea ce privește legislația, în cazul în care Marea Britanie nu reușește să negocieze un acord comercial convenabil pentru cele două țări.