Ca sa ajunga acolo, Endeavour trebuie sa strabata si strazile orasului Los Angeles. Din pacate, pentru a-i face loc, autoritatile au taiat aproape 400 de copaci de pe marginea bulevardelor si au mutat temporar semafoarele si stalpii de electricitate. Intreaga operatiune costa aproape 10 milioane de dolari.

Endeavour, mezina flotei spatiale americane, a aterizat la sfarsitul lunii trecute pe aeroportul din Los Angeles. Apoi, timp de trei saptamani, inginerii au pregatit-o pentru ultima ei calatorie, cu destinatia muzeul aerospatial din California. Naveta e transportata de o platforma mobila sofisticata si va inainta cu doar 3 kilometri.

Ca sa ii fac loc prin oras, de-a lungul traseului de 19 kilometri, autoritatile au taiat pomii si au pus la pamant semafoarele. Iar pentru a proteja asfaltul de cele 80 de tone ale colosului, pe traseu au fost montate aproape 2.700 de placi metalice. Stalpii de electricitate au fost inaltati, pentru ca firele sa nu fie atinse de coada navetei, inalta de 15 metri.

Mii de oameni s-au aliniat de-a lungul soselei. Scoli intregi si-au suspendat cursurile, pentru ca elevii sa nu rateze o ocazie unica in viata.

Cat timp s-a aflat in slujba NASA, Endeavour a avut 25 de misiuni in spatiu si a parcurs peste 180 de milioane de kilometri. Agentia spatiala americana a donat toate cele patru navete unor muzee din Washington, New York, Los Angeles si Orlando, Florida.

Sursa foto: AFP/Mediafax