Nici presedintele Cataloniei (nord-est), Carles Puigdemont, nici cel al Tarii Bascilor (nord), Inigo Urkullu, nu au aparut in fotografia de grup cu liderii regionali la Madrid, un simptom al tensiunilor teritoriale din Spania, tara formata din 17 regiuni si doua enclave, Ceuta si Melilla.

Puigdemont, separatist, a explicat luni ca regiunea sa "a iesit de acum din regimul comun", adica nu se mai simte legata de regulile de functionare comune.

Conferinta, care a avut loc pentru a sasea oara de la crearea sa in 2004, a abordat subiecte cruciale, printre care modelul de finantare a regiunilor, a precizat seful guvernului conservator, Mariano Rajoy, intr-o conferinta de presa.

Rajoy si-a exprimat regretul pentru absenta Cataloniei, care reprezinta 20% din PIB, spunand ca este vorba de un dosar de o "importanta enorma".

Citeste si: Irlanda de Nord redevine butoiul cu pulbere din Regatul Unit. Brexitul ar putea reactiva IRA si conflictul din Ulster

Printre provocarile cu care se confrunta Spania in privinta bugetului, el a evidentiat finantarea sistemului de pensii si imbatranirea populatiei.

A fost creat un grup de lucru privind finantarea regiunilor, "iar usa este deschisa pentru ca guvernul catalan sa numeasca un expert", a adaugat el, exprimandu-si dorinta "sa prevaleze bunul simt si ratiunea".

Inegalitatea finantarii regiunilor este in centrul revendicarilor separatistilor care conduc Catalonia, regiune de 7,5 milioane de locuitori care se plange ca ofera la bugetul national mai mult decat primeste prin finantari de la stat.

Catalonia este astfel puternic indatorata si are nevoie de Madrid ca garant pentru a se finanta de pe piete.

Chestiunea subinteleasa si mai importanta este cea a articularii puterilor intre stat si regiuni, in acest sens fiind ceruta o reforma de catre partidele de stanga, in special din cauza dorintelor separatiste din Catalonia. Totusi, o modificare a Constitutiei care ar implica o reforma nu a fost discutata in cadrul conferintei.