Acuzand-o pe sefa guvernului, Theresa May, ca intretine situatia neclara, Partidul Laburist va depune o motiune prin care cere ca premierul sa isi clarifice intentiile inainte de activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona care va declansa procedura de iesire din Uniunea Europeana.

Pana la 40 de deputati conservatori ar putea sprijini motiunea, o rebeliune susceptibila de a pune guvernul intr-o situatie dificila, deoarece acesta nu dispune decat de 13 voturi in plus in Camera Comunelor, care numara 650 de deputati.

"Motiunea Partidului Laburist este eminamente pertinenta si merita sa fie sustinuta", a declarat eurodeputata conservatoare pro-UE Anna Soubry, subliniind ca intre 20 si 40 de deputati conservatori i-ar putea urma exemplul.

"Dezvaluirea planului privind negocierile viitoare ar fi cel mai bun mijloc pentru guvern de a aduna toate factiunile din parlament", a adaugat ea intr-un comunicat.

De la preluarea functiei in iulie, Theresa May afirma cu regularitate ca nu isi doreste "sa comenteze de la o zi la alta" strategia pentru iesirea din UE. Pe front judiciar, guvernul britanic incearca sa obtina in aceasta saptamana in fata Curtii Supreme anularea unei sentinte care il obliga sa consulte parlamentul inainte de a declansa procedura de Brexit.

Aceasta sentinta a Inaltei Curti a starnit furia aparatorilor Brexit-ului, care o vad ca pe un mijloc de a sfida decizia a 52% dintre alegatorii britanici care au votat pentru iesirea din UE la referendumul de la 23 iunie.

De cealalta parte, un purtator de cuvant al premierului Theresa May a declarat ca guvernul britanic nu doreste ca negocierile pentru Brexit sa depaseasca limita de doi ani stabilita in conformitate cu Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Anterior, negociatorul-sef al Comisiei Europene insarcinat cu pregatirea Brexitului, Michel Barnier, a declarat la Bruxelles ca discutiile privind iesirea Marii Britanii din UE ar trebui finalizate in termen de 18 luni, astfel incat acordul sa poata fi ratificat pana in martie 2019.

“Exista un interval de timp de doi ani referitor la acest proces. Noi am facut clar faptul ca nu dorim sa prelungim acest proces. In ceea ce priveste durata efectiva a negocierilor, este in mod clar o chestiune care se va rezolva de la sine ca rezultat al discutiilor”, le-a declarat el jurnalistilor.

El a adaugat ca Marea Britanie va merge la negocieri cu bunavointa si spera ca acest lucru se va vedea si din partea partenerilor sai europeni.