Clasamentul celor mai sigure țări din lume - Global Peace Index, a fost realizat de Institute for Economics and Peace și include 163 de țări, care au fost clasificate în funție de 23 de criterii.

Între aceste criterii se regăsesc rata criminalității, terorism, instabilitate politică și conflicte interne.

Pentru al 11-lea an consecutiv, Islanda a fost declarată cea mai sigură țară din lume. Cu o rată anuală a criminalității de 1,8 crime la 100.000 de locuitori, cei 300.000 de locuitori ai țării se bucură cel mai sigur climat din lume.

Majoritate țărilor de pe primele locuri din clasament sunt țari occidentale, dar în primele 30 se regăsesc și câteva din Asia, precum și multe națiuni insulare mici. SUA se află abia pe locul 121.

Citește și: Unde se trăiește cel mai bine. Topul țărilor cu cei mai bogați locuitori

Astfel, primele 10 cele mai sigure țări din lume sunt: Islanda, Noua Zeelandă, Austria, Portugalia, Danemarca, Canada, Rep. Cehă, Singapore, Japonia și Irlanda.

Comparativ cu anul trecut, Romania a urcat trei poziții în clasamentul global, de pe locul 27 pe locul 24, în 2018. În clasamentul european, România se plasează pe locul 17, imediat după Olanda și înaintea Bulgariei, Croației și Spaniei.

Republica Moldova, pe de altă parte, se găsește pe aceeși poziție ca și anul trecut, și anume 64.