Guvernul ar vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat - Pilonul II - în perioada 1 iulie – 31 decembrie, potrivit unui proiect de lege publicat în programul legislativ al Guvernului României pentru acest an, perioada mai – decembrie.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, luni, întrebată despre proiectul publicat în programul legislativ al Guvernului, că a fost o propunere a Comisiei de Prognoză, pe care Guvernul nu o agreează. De asemenea, Dăncilă a susţinut că nu va fi desfiinţat Pilonul II, scrie News.ro.

Teodorovici susţine că nu va fi luată măsura suspendării, dar va fi făcută o analiză a mecanismului de funcţionare.

Nu suspendăm nici Pilonul II, nici plăţile. (...) După 10 ani, e normal să faci o analiză, o evaluare. Vom sta la masă toţi cei implicaţi, inclusiv administratorii, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.r.). Toată lumea va sta la masă şi va vedea o analiză. Fiecare îşi va spune punctul de vedere vizavi de acest mecanism. Nimic altceva”, a spus Teodorovici vineri, la Digi 24.

Ministrul consideră că mecanismul Pilonului II poate fi îmbunătăţit.

Punctul meu de vedere este că, întotdeauna, orice mecanism poate fi îmbunătăţit. Eu, ca ministru de Finanţe, trebuie să mă asigur că fiecare român în parte îşi primeşte pensia şi într-un cuantum cât mai mare”, a spus Teodorovici.

Ministrul a precizat că analiza va fi făcută publică la final de iunie sau început de iulie, fiind luată în calcul şi posibilitatea de a extinde aria de investiţii pentru administratorii pensiilor private.