Astfel, numarul angajatilor romani care reuseau sa depaseasca un venit lunar brut de peste 5.000 de lei a scazut la 94.000 in luna octombrie a anului trecut, potrivit unei publicatii editate recent de Institutul National de Statistica (INS), preluate de Ziarul Financiar.

O data pe an, INS realizeaza cea mai importanta ancheta asupra numarului de salariati si nivelului salariilor medii, raportata la nivelul lunii octombrie si livreaza datele cu sase luni intarziere, necesare prelucrarii acestora.

"O parte din aceste scaderi a fost reprezentata de taierile salariilor buge¬tare, care aveau venituri mult mai mari fata de ce isi poate permite Romania. Pe de alta parte, in aceasta perioada, in sectorul privat s-au micsorat o parte din salarii pentru ca firmele nu au avut profituri atat de mari, iar o parte din bani s-au dus in economia gri, pentru ca au fost platiti prin alte forme", a spus analistul financiar Dragos Cabat.

Intr-adevar, cei mai afectati de taierile salariale au fost angajatii din sistemul bugetar, carora li s-au redus salariile cu 25% in luna iulie a anului trecut, iar masurile de austeritate ale Guvernului s-au reflectat in statistici: daca in 2008 peste 29.000 de bugetari incasau salarii si sporuri care le aducea venituri lunare de peste 5.000 de lei brut, numarul acestora a scazut la 4.000 in 2010.

Citeste mai mult pe www.zf.ro!