Pretentiile absolventilor de universitate din Romania nu sunt cu mult diferite de cele ale ungurilor si polonezilor.

Tinerii romani isi doresc ca primul loc de munca sa le aduca un venit anual de 5.954 euro si sa nu ii solicite saptamanal mai mult de 40 de ore.

Insa asteptarile sunt departe de media europeana, care se ridica la un venit anual de 23.127 euro, adica aproape 2.000 euro pe luna si 42 de ore de lucru saptamanal. Conform rezultatelor studiului, cele mai mari asteptari sunt cele ale tinerilor elvetieni, cu un program de lucru de 44 de ore, dar si un salariu pe masura, peste 60.000 euro anual.

Acelasi raport evidentiaza si prioritatile in cariera ale celor proaspat intrati in campul muncii din Romania: 83,9% dintre acestia prefera o angajare permanenta. Situatia nu este cu mult diferita la nivel european, 81,6% dintre tineri optand pentru aceeasi varianta. Doar 16,1% in Romania, respectiv 18,4% in Europa prefera sa fie angajati temporar. De altfel, trendul absolventilor romani nu difera cu mult de cel european.

Peste 60% dintre tinerii romani vor cursuri de training la locul de munca

Cand vine vorba de sarcinile dorite, 53,8% dintre absolventii europeni isi doresc sarcini strategice, in detrimentul sarcinilor operationale, fiind urmati indeaproape de 51% dintre romani. 57,2% dintre studentii romani isi doresc sa lucreze intr-o corporatie mare si la fel isi doresc si 53,8% dintre absolventii din celelalte tari. Romanii, in proportie de 59,4%, si europenii – 55,6%, urmaresc sa ocupe o pozitie specializata in cadrul companiei si doar 40.6%, respectiv 44.4% tind spre o functie de management.

Diferente intre preferintele absolventilor romani si cele inregistrate la nivel european se pot remarca in ceea ce priveste pregatirea pentru jobul dorit. In timp ce 54,6% dintre europeni mizeaza pe specializare, 53,6% dintre tinerii romani aleg acumularea de competente si aptitudini generale. Mai mult, in timp ce 61.5% dintre romani sunt pregatiti sa cumuleze cunostintele si aptitudinile necesare in cadrul unui program de training, 51,1% dintre absolventii din alte tari vor sa intre direct pe post.

Cand vine vorba de cat de mult ii ajuta cursurile studiate pentru intrarea pe piata muncii, studentii romani in proportie de 54,2% sunt de parere ca acestea le ofera competentele si aptitudinile necesare, in timp ce doar 43,7% dintre absolventii europeni fac aceeasi afirmatie.

Studiul a fost realizat in perioada septembrie 2015 – februarie 2016, in 930 de universitati din 24 de tari cu participarea a 300.000 de absolventi.