Tinerii momentului nu se omoara cu meseriile din care se castiga dupa multa truda. Asa ca, in timp ce ei pleaca in strainate, peste 70% dintre angajatorii Romaniei se plang ca nu gasesc oameni suficient de pregatiti.

Nea Spiridon are 75 de ani, iar de aproape 6 decenii este cizmar. Si nu unul obisnuit. Stie sa puna si flecuri stie sa repare si canapele. Isi iubeste atat de tare meseria, incat nu lasa o zi fara sa treaca pe la atelierul in care repara incaltaminte, haine din piele si diverse produse de marochinarie.

Nea Spiridon: "Nu mai sunt scoli de meserii, inainte era bataie la scoli de meserii. Acu lumea se face antreprenor, politician''

Greu se descurca si alti mesteri. De pilda in atelierul unui geamgiu, unicul client a platit doar un leu pentru o bucata de oglinda. In ritmul acesta o afacere de familie risca sa dispara.

La Alba Iulia, reprezentantii unui fabricii de portelan se confrunta cu o alta problema. Nu au pe cine sa angajeze.
Catana Maria, sef : "Inainte erau pregatititi, existau scoli profesionale, momentan nu mai gasim atat de multi muncitori calificati. Nu mai exista specialitate de ceramica."

Disperati sunt si angajatorii din alte domenii.

Corina Gonteanu, director marketing pentru Europa, ManPowerGroup: ''Deficitul e foarte mult pe zona de meseriasi calificati: electricieni , sudori. peste 72% dintre angajatori au dificultati de a ocupa locuri vacante din motive de deficit de talente. Sunt nemultumiti de nivelul de cunostinte specifice''

Maria Motantau, sef Serviciu Directia control relatii de munca si inspectia muncii: ''Avem judete unde scoatem locuri la concurs si nu vine nimeni la concurs, vorbim de domeniul IT. Cine vine pe un salariu cu 1 mil in plus fata de salariu minm de economie..'

In Romania sunt peste 9 milioane de oameni activi, insa doar 5 milioane au un contract cu norma intreaga. Peste 40% dintre acestia sunt incadrati cu salariul minim pe economie.