Investitiile straine directe in Europa au atins un maximum istoric, cu 5.083 de proiecte ISD in 2015 (crestere anuala de 14%), generand 217.666 de noi locuri de munca (o crestere de 17%), conform studiului EY 'European attractiveness survey 2016'.

Europa de Vest continua sa fie cea mai atragatoare destinatie pentru investitii straine directe din Europa, cumuland 77% din toate proiectele ISD. Marea Britanie, Germania si Franta detin impreuna putin peste jumatate (51%) din proiectele ISD inregistrate in tot spatiul european.

In ceea ce priveste locurile de munca nou create, Europa Centrala si de Est a generat jumatate (50%) din numarul total de joburi, in contextul in care aceasta regiune a atras 69% din proiectele ISD din sectorul de productie.

Cu toate acestea, in pofida unui an 2015 pozitiv pentru investitiile ISD in Europa, provocarile de natura geopolitica si macroeconomica atasate Brexit-ului au potentialul de a afecta intentiile de investitii in viitorul apropiat.

"In ciuda unui mediu de afaceri incert si a unei game largi de riscuri geopolitice, investitorii au vazut in continuare Europa ca pe o locatie relativ sigura. Punctele forte ale Europei constau in infrastructura digitala si logistica, in forta de munca calificata si intr-un mediu stabil din punct de vedere al legilor si reglementarilor. Incertitudinea privind viitorul relatiilor comerciale dintre UK si UE va incetini investitiile in anumite industrii, atat in regat, cat si pe continent. Afluxul de capital catre Marea Britanie este posibil sa scada, lira sterlina va ramane intr-o pozitie mai slaba, iar activitatea de IPO si M&A va incetini de asemenea. Schimbarile majore legate de comert, piata muncii si politici publice nu vor avea loc peste noapte. Companiile au ragazul de face deja planuri pe termen lung pentru a intampina toate aceste provocari', a explicat Bogdan Ion, country managing partner EY Romania.

Proiectele intra-europene au continuat sa domine activitatea ISD, cu 2.751 de investitii near-shore, reprezentand 54% din numarul total de proiecte si cu 108.543 de locuri de munca nou create. Din afara Europei, SUA conduc in topul investitiilor straine directe in Europa cu 1.193 de proiecte si 58.437 de locuri de munca nou create - fiind principala tara de la nivel global care investeste in Europa. In sectorul financiar si al serviciilor pentru afaceri, SUA au generat 558 de proiecte si 22.425 de noi locuri de munca.

Asia si-a intensificat de asemenea activitatea in Europa, cu 735 de proiecte ISD si 37.215 de locuri noi de munca generate in 2015. China este cel mai mare investitor asiatic din Europa, cu 238 de proiecte (crestere de +2%) si 8.917 de noi locuri de munca.

Londra a atras cele mai multe investitii straine, Munchen a crescut cel mai repede

Londra metropolitana se situeaza pe primul loc in clasamentul zonelor urbane, din punct de vedere al numarului de proiecte ISD atrase in 2015, detinand 406 din cele 1.065 de proiecte ISD din Marea Britanie, urmata de zona metropolitana Paris, cu 159 de proiecte ISD.

Munchen-ul si regiunea Bavaria s-au evidentiat ca zonele urbane cu cea mai rapida crestere pentru investitori in 2015, cu o crestere de 134% fata de anul anterior, urmata de Berlin.

Londra a fost din nou considerata cel mai atragator oras european, urmat de Paris, care si-a imbunatatit in mod remarcabil atractivitatea cu 14% fata de anul anterior. Conform declaratiilor investitorilor, top 10 orase preferate pentru investitii FDI include trei orase germane - Berlin, Frankfurt si Munchen - precum si doua orase spaniole - Barcelona si Madrid. Roma apare ca nou intrat in Top 10 orase in acest an, cu o crestere de 5% a atractivitatii pentru ISD fata de anul trecut.

"O buna parte din discutia privind Brexit-ul se axeaza pe viitorul statut al Londrei, ca important centru financiar european. Este putin probabil ca baza legala pe care opereaza sectorul financiar din Londra sa se schimbe fundamental, ea fiind construita pe insasi legislatia UE. In cazul putin probabil in care orasul nu va pastra echivalenta cu cadrul legislativ al uniunii, Dublin pare a fi principala destinatie pentru companiile de servicii financiare care doresc sa isi pastreze accesul la Piata Unica. Capitala Irlandei reprezinta in acest moment una dintre cele mai atractive alternative pentru Londra', adauga Bogdan Ion.

Atractivitatea sectorului de productie european ramane intacta, atragand 49% din proiectele ISD si 62% din locurile de munca nou create. In cadrul sectorului de productie, cresterea ISD a fost inregistrata in Polonia (117 proiecte, +34%), Turcia (105 proiecte, +52%), Ungaria (69 proiecte, +103%), Serbia (51 proiecte, +76%) si Romania (51 proiecte, +21%).

Germania a luat locul Marii Britanii ca destinatia cea mai atractiva pentru proiecte de transport si comunicatii (81 proiecte, +72%), in vreme ce Marea Britanie a surclasat Germania in termeni de destinatie preferata pentru proiecte de retail si turism (43 proiecte, +26%) in anul 2015. Sectorul auto a alimentat cresterea din zona de productie in Ungaria si Polonia, in vreme ce productia de masini si echipamente a dominat investitiile in Turcia, Serbia si Romania.