Cei mai multi turisti vin la Bran pentru Castelul lui Dracula, a carui faima a facut inconjurul lumii. Arata minunat de la distanta, dar cand turistii se apropie incep problemele.

Nu au unde sa parcheze, nimeni nu le spune ce ar putea sa mai viziteze si Doamne fereste sa aiba nevoie la toaleta: la cele publice e bezna si nu curge apa.

Panoul electronic de informare turistica din Bran, aflat chiar in poarta Primariei, nu mai functioneaza nici el de multa vreme. E bun sa sprijine pubele de gunoi si stive de lazi goale.

Localnic: "Daca nu esti turist roman si nu poti sa te duci sa intrebi efectiv ce poti face in zona, e foarte greu sa ai parte de niste informatii ca sa stii cum sa te poti misca in zona."

Mii de oameni se inghesuie zilnic pe soseaua ingusta ce traverseaza Branul ca sa ajunga la Moieciu, Fundata, Sinea sau Magura. Kilometri intregi de masini stau in coloana, iar turistii, mai ales cei straini, nu inteleg de ce nu exista sosele ocolitoare.

Ignatio Anson, investitor privat: "Noi am avut o problema cu un grup de turisti din Anglia, care au cerut sa le recomandam sa mergem undeva fara sa trecem prin Bran... Nu avem cum sa mergem undeva fara sa trecem prin Bran."

In Moieciu, de exemplu, primaria nu reuseste de aproape 10 ani sa duca la bun sfarsit canalizarea comunei. S-au ingropat aproape 19 kilometri de conducte secundare, dar nu exista cea principala care sa duca apele reziduale la statia de epurare, gata si ea de doi ani, dar nedata inca in folosinta. Nu e de mirare ca o parte din apele reziduale ajung sa fie deversate chiar in curtea Primariei.

Florin Ilie, grupul de actiune locala: "Vara este un miros insuportabil, daca treceti prin satele poarta, Moieciu, Simon, pe unde curg apele. Probabil de la fosele care nu mai fac fata si sunt deversate in apa."

Nu sunt bani destui, reclama autoritatile locale din zona.

Ignatio Anson, investitor privat: "Cum nu sunt bani?! Nu se platesc taxele? Ce se face cu toti banii din taxele de pensiune, din comert, din tot? Nu inteleg cum nu sunt bani?"

Turismul la negru este singura explicatie pentru saracia bugetelor locale, recunosc autoritatile. Primariile din zona sunt atat de sarace incat nu-si mai permit sa aiba salvamontisti angajati. De acum, turistii care urca in abruptul vestic al Bucegilor vor fi ajutati doar de voluntari la nevoie.