"Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni ca să vedem unde sunt de fapt problemele şi de ce nu se înţelege care măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăţi situaţia. (...) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun", a spus şeful statului, arătând că ambele părţi vor fi invitate concomitent la discuţii.

Iohannis a precizat, în context, că "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme".

"Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului şi ale BNR să semene, asta dintr-un motiv simplu - suntem oameni care înţelegem legile economiei şi de-o parte şi de alta şi vedem ce se întâmplă în economia românească. Acea abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia sau creşterea dobânzilor este una fundamental greşită şi nu va rezolva absolut nimic. Nu, este fundamental greşit să acuzi investitorii străini sau firmele străine de creşterea inflaţiei, de creşterea dobânzilor. Nu. Politicile discutate ale guvernelor PSD şi în domeniul salarizării, domeniul economic şi în domeniul fiscal au dus la aceste nelinişti în piaţă şi au dus implicit la creşterea inflaţiei şi la creşterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată, dar poate fi rezolvată numai printr-o abordare responsabilă, prin nişte politici guvernamentale sustenabile", a spus şeful statului, citat de Agerpres.

El a amintit că încă de la început a atras atenţia că aceste politici salariale şi fiscale vor produce dezordine, deoarece nu au existat studii de fundamentare serioase, negocieri cu partenerii sociali, şi au fost "trecute în forţă prin Parlament".

"După unele creşteri salariale la unele categorii, iată că a apărut o inflaţie care practic a şi anulat acele creşteri salariale, dobânzile au crescut în continuare, românii care au credite la bănci se uită cu siguranţă cu îngrijorare la această evoluţie. Ea încă poate fi corectată, dar nu de la BNR, nici de la investitori, nici de la firme ci de la Guvern. Guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică. Au trecut cu lejeritate peste argumentele opoziţiei, peste argumentele mele şi iată că suntem într-o situaţie care, repet, poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult ea va duce la dezechilibre care se vor perpetua în timp", a adăugat Iohannis.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat, săptămâna trecută, că "sub nicio formă" nu este de acord cu ideea că inflaţia ar fi generată de politicile de creştere a veniturilor românilor.

El a precizat că inflaţia din România este de 1,6%, sub media din UE, şi a vorbit, în context, despre cauzele creşterii acesteia, a preţurilor, cauze în care se include şi modul "în care nu colaborează BNR cu Guvernul României".

"Totuşi, cred că Banca Naţională este a României, nu este proprietatea niciunei persoane, niciunui grup de persoane, niciunei alte puteri, ci este proprietatea României şi este o instituţie română care trebuie să lucreze în beneficiul României şi în beneficiul românilor. Şi sunt convins că ar trebui ca, împreună cu guvernul, să lucreze pentru diminuarea inflaţiei şi pentru a găsi cele mai bune soluţii de politică monetară, care este politica BNR, nu să ascultăm mereu cum oameni care lucrează la Banca Naţională fac tot felul de previziuni publice şi care produc deservicii României, oameni cu funcţii importante din Banca Naţională care, deşi Comisia Europeană a spus că deficitul comercial, deficitul de cont curent al României nu generează probleme, pentru că e sub 4%, aşa cum s-a stabilit (...), cu toate astea ştie el că asta va produce necazuri în România. Păi cum poţi să vii să spui aşa ceva? L-a pus Mugur Isărescu, a făcut-o de capul lui? Chiar dacă a făcut-o de capul lui, nu vorbeşti ca persoană fizică, e vorba de un mesaj din partea Băncii Naţionale. Asta poate să producă deservicii serioase României. Nu ia nicio măsură BNR, conducerea BNR? Înseamnă că îşi asumă aceste declaraţii. (...) Sub nicio formă nu sunt de acord că inflaţia provine din politicile de creştere a veniturilor românilor", a declarat Dragnea, referindu-se la economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, care a declarat recent că România va avea cel mai mare deficit de cont curent din UE după ieşirea Marii Britanii şi că va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale.

Dragnea a negat că PSD este la baza cauzelor care au dus la creşterea preţurilor şi inflaţiei şi a anunţat că Guvernul va cere ANRE şi altor instituţii să verifice cât de fundamentată a fost această creştere de preţuri.