Engie Romania este unul din cei doi mari furnizori de gaze de pe piata, alaturi de E.ON.

”Decizia a fost luata in octombrie anul trecut, privind liberalizarea de la 1 aprilie 2017. Ingrijorarea noastra este ca, daca ne uitam la situatia curenta a pietei, preturile sunt intr-un trend ascendent, iar preturile gazelor din productia interna vor tinde sa se alinieze cu cele din import. Daca se va intampla asa, costurile companiilor cu achizitia vor creste”, a spus Stab, in cadrul unui eveniment pe teme energetice.

Managerul sustine ca piata nu este pregatita ca aceasta liberalizare sa aiba loc din aprilie.

”Costurile companiilor cu achizitiile de gaze vor creste, deci cred ca si preturile la populatie vor creste implicit”, a afirmat Stab.

Directorul Engie arata spre evolutia preturilor din ultimele noua luni, cand pretul de import era mai mare, iar leul s-a depreciat fata de dolarul american, moneda de referinta pentru pretul gazelor naturale de import.

ANRE a anuntat saptamana trecuta ca gazele s-ar putea scumpi din aprilie cu 5-6%.

”In ceea ce priveste piata gazelor naturale, odata cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 si in functie de evolutia pretului la gazele din productia interna, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh fata de 60 lei/MWh cat este in prezent, va avea loc o modificare de pret cu aplicabilitate de la acea data de sub 10%, estimarea noastra la acest moment fiind de 5-6%”, a informat autoritatea pe 15 februarie.

Consumatorii casnici finali nu vor resimti in facturi un impact consistent, mentionau oficialii ANRE, argumentand ca, in perioada verii si pana aproape de sfarsitul lunii noiembrie, consumul de gaze este unul foarte scazut. 

Pretul la producatorii interni se va liberaliza incepand cu 1 aprilie 2017.

Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producatorilor preturi de vanzare pentru gazele naturale. In schimb, ANRE va continua sa verifice preturile cu care furnizorii vand gazele catre populatie.

Havrilet estima anul trecut ca dupa 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanenta a consumatorilor din zona reglementata catre furnizorii care pot oferi gaze naturale la preturi mai bune decat cei actuali.

Legislatia actuala prevede ca termen-limita anul 2021 pentru liberalizarea completa a preturilor pentru populatie.

La gazele din productia interna, care au pretul stabilit la 60 lei/MWh, se adauga tariful de inmagazinare, in valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce pretul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizeaza la preturi de 78 lei/MWh, foarte aproape de pretul gazelor inmagazinate.

In ceea ce priveste piata reglementata, in care sunt inclusi consumatorii casnici, pretul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.