Acestia atrag atentia ca sistemul de impozitare ar avea nevoie de 5 ani pentru a fi aplicat si nu poate fi introdus de anul viitor, asa cum are in plan Guvernul.

Intentia Guvernului de a introduce, din 2018, impozitul pe gospodarii in locul impozitului pe venit, este criticata dur de reprezentantii micilor patroni din Romania. Fiscul nu este pregatit sa aplice modelul american, invocat de autoritati, spun ei si nici platitorii de taxe nu sunt.

Florin Jianu, reprezentant consiliu IMM: "Acest tip de impozit necesita o perioada de aproximativ 5 ani de zile de pregatire. Preconizam ca vor fi foarte, foarte multe executari silite."

Patronii spun ca multi nu vor reusi sa puna bani deoparte luna de luna pentru a-si achita impozitul la finalul anului si, astfel, vor acumula datorii la stat. Asta pentru ca, din 2018, angajatorii NU vor mai retine lunar banii pentru impozitul de 16% pe venituri, asa cum se intampla acum, ci ii vor lasa la dispozitia angajatilor.

Salariatii nu scapa insa netaxati: ei vor achita un impozit pe venituri, dar nu individual, ci pe gospodarie, in mai 2019, pentru tot anul 2018.

Florin Jianu, reprezentant consiliu IMM: "Aproape un an si jumatate nu vor exista incasari privind impozitul pe salarii la bugetul de stat. Aproape 30 de miliarde de lei vor lipsi."

Asta inseamna 12% din veniturile pe care Guvernul spera sa le adune la buget anul viitor. Problema e cunoscuta la Ministerul Finantelor, dar oficialii sustin ca au solutii.

Ionut Misa, secretar de stat in Ministerul Finantelor: ''Vor exista bani care vor ramane la nivelul contribuabilului si ei vor fi cheltuiti. Fiind un consumator final, acesti bani vor genera mai mult TVA la stat.''

Specialistii fiscali se tem, insa, ca Executivul ar putea introduce noi cote de impozitare ca sa acopere golul bugetar.

Mihaela Mitroi, consultant fiscal: ''Ingrijorarea vine din faptul ca introducerea a doua cote si a sistemului in sine de venit global creeaza premisele introducerii unor cote si mai mari, la un moment dat, daca cumva este nevoie de mai multi bani.''

Oficialii Ministerului Finantelor dau insa asigurari ca nu vor exista decat doua cote de impozitare a gospodariilor - zero si 10%. Veniturile sub 2.000 de lei pe luna vor scapa de taxare. Dar multe se pot schimba pana cand proiectul va fi adoptat.