Dupa Revelion ar trebui sa avem facturi mai mici la intretinere, insa nu va bucurati prea mult. Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, multi furnizori isi vor acoperi pierderile din diferenta.

Jumatate de milion de romani detin microintreprinderi. De la anul, impozitul va fi calculat in functie de numarul de angajati. Peste 250.000 de microintreprinderi exista fara sa aiba niciun angajat in acte. Ele vor plati in continuare impozit de 3%.

Victor Ponta, prim-ministru: "Eu cred ca 99% dintre microintreprinderile corecte viabile serioase au cel putin 2 angajati."

Asadar, firmele cu un angajat vor plati 2% impozit. Mai mic ca pana acum. Firmele mici cu cel putin 2 putin angajati vor plati un impozit de 1%. In plus, din 2016, se vor califica mai multe firme la statutul de microintreprindere, plafonul maxim al cifrei de afaceri fiind ridicat de la 65 la 100.000 de euro.  

Pe de alta parte impozitul pe dividende va fi redus de la 16 la 5%. Potrivit Guvernului, masura se va aplica atat persoanelor fizice cat si firmelor. Executivul spera astfel sa aduca in tara o parte din banii tinuti in paradisuri fiscale. Pe termen scurt, aceste masuri vor duce insa la o scadere a incasarilor. De altfel, intrarea in vigoare a taierilor de taxe aprobate marti de guvern fusese amanata de Parlament pentru 2017, tocmai din acest motiv.

Fondul Monetar spune ca anul viitor Guvernul se va imprumuta si mai mult pentru a-si onora toate promisiunile, iar deficitul bugetar va urca spre 3% .