"Se propune extinderea aplicarii si pe perioada 1 martie - 31 decembrie 2017 a unora dintre masurile aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2016", se mentioneaza in proiectul citat.

Printre masurile cuprinse in Ordonanta 99 se numara suspendarea acordarii de premii, tichete cadou, tichete de masa, vouchere de vacanta, ajutoare/indemnizatii la iesirea la pensie/trecerea in rezerva; mentinerea la nivelul in plata a unor indemnizatii acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizatiile prevazute de Decretul Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatii academicieni si urmasii acestora etc.); prorogarea aplicarii unor prevederi din domeniul invatamantului, printre care si cea referitoare la acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din clasele I - IV din invatamantul de stat si confesional, pana la 1 ianuarie 2018 etc.

Prin Ordonanta 99, drepturile mentionate au fost suspendate pentru perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017.

Totodata, potrivit proiectului citat, "se propune ca incepand cu 1 martie 2017 drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sa se mentina la nivelul in plata stabilit pentru luna februarie 2017. Salariile stabilite pentru luna februarie 2017 includ majorarile salariale aprobate prin Legea nr. 250/2016 pentru personalul din invatamant, sanatate si asistenta sociala, precum si majorarile salariale aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2017 pentru personalul din administratia locala si personalul din institutiile publice de spectacole sau concerte", se mai arata in proiect.

Pe de alta parte, insa, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor beneficiaza, incepand cu luna august, de plata celei de-a doua transe de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzatoare soldei de merit/salariului de merit in plata la nivelul anului 2009, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se subliniaza in documentul citat.

In plus, se propune prorogarea pana la data de 1 ianuarie 2018 a termenului prevazut la art. V din Legea nr. 270/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 500/2002 privind finantele publice.

"Constructia bugetara pentru anul 2017 trebuie sa respecte anumite reguli in ceea ce priveste deficitul bugetar, instituite prin reglementari europene. Una dintre acestea vizeaza nivelul Deficitului bugetar contabil calculat potrivit metodologiei Sistemului European de Conturi (deficit ESA), care trebuie sa nu depaseasca 3% din PIB. (...) In vederea respectarii acestei reguli si avand in vedere necesitatea elaborarii in regim de urgenta a proiectului de buget, este necesara aprobarea in regim de urgenta a unui set de masuri fiscal-bugetare a caror aplicare asigura mentinerea in anul 2017 a unei tinte de deficit in conformitate cu reglementari europene", se mentioneaza in nota de fundamentare a actului normativ.

PROIECTUL DE OUG POATE FI CONSULTAT AICI.

Fara tichete de cresa si ajutorul de 500 euro pentru copii, in 2017

Guvernul amana, de asemenea, acordarea de tichete pentru crese si gradinite si a ajutorului in valoare de 500 de euro prevazut de Legea educatiei nationale pentru fiecare copil, pana in 2018, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

"Se propune extinderea aplicarii si pe perioada 1 martie - 31 decembrie 2017 a unora dintre masurile aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2016 care vizeaza (...) prorogarea aplicarii prevederilor art. 27 alin. (6), art. 361 alin. (3) lit. e) si g) si art. 356 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 19 lit. b) si c) ale art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 283/2011", se mentioneaza in documentul citat.

Articolul 27, alin (6) din Lega educatiei nationale prevede ca "statul sprijina educatia timpurie, ca parte componenta a invatarii pe tot parcursul vietii, prin acordarea unor cupoane sociale. Acestea vor fi acordate in scop educational, conform legislatiei in domeniul asistentei sociale, in functie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale".

La randul sau, art. 356 din aceeasi Lege prevede ca "statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia. Suma este acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale".