Laserul de la Magurele a fost asamblat si au inceput primele teste. Primul fascicul laser va fi obtinut la toamna

Cel mai puternic laser din lume, care se construieste langa Bucuresti, la Magurele, a fost asamblat si au inceput deja primele teste, a declarant directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, profesorul Nicolae Zamfir, care estimeaza ca la toamna va fi obtinut primul fascicul laser.

A inceput etapa a doua a implementarii, in care se instaleaza si se testeaza diferitele componente ale marilor echipamente si ale experimentelor. S-a trecut in linie dreapta spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat Zamfir, citat de News.ro.

Testele de pana acum arata bine si sunt in grafic, potrivit directorului. ”Intentia este sa obtinem in toamna primul fascicul laser, sigur, de putere mai mica. Pana se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a mentionat Zamfir.

Aceste teste vor dura doi ani. ”Undeva in vara lui 2019 speram sa fim operationali in intregime”, a spus Zamfir. Atunci cand va fi operational, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare stiintifica din Romania.

Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completa a continutului butoaielor cu deseuri radioactive, fara a fi desfacute, un lucru extrem de dificil in prezent.

Investitia este estimata la 300 de milioane de euro si este finantata din fonduri europene.

Implementarea proiectului a inceput in ianuarie 2013 si pana in prezent lucrarile sunt aproape in grafic, cu doar cateva luni de intarziere la constructie, iar bugetul nu a fost depasit, afirma managerul proiectului.

Laserul de la Magurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente si cel mai stralucitor fascicul Gamma.

140 de persoane lucreaza in total la acest proiect, din care 120 sunt cercetatori romani si straini din intreaga lume, care au venit sa lucreze la cel mai mare proiect stiintific in care este implicata Romania.

”Continuam recrutarile, de evaluare a angajatilor, de angajari. (...) Avem cercetatori din Japonia, China, Coreea, India, Vietnam, Polonia, Turcia, Bulgaria, Germania, Franta, Marea Britanie, Spania, Italia, SUA, Canada”, a afirmat Zamfir, in luna martie.

Autoritatile spun ca proiectul va repune Romania pe harta globala a cercetarii. Investitia este destinata cercetarilor fundamentale. Laserul va folosi si la testarea materialelor care se folosesc in misiunile spatiale, care sunt trimise in perioade indelungate de timp.