Cumparam mancare de parca maine s-ar inchide toate magazinele, iar alimentele ajung inevitabil sa se strice in frigider.

Un roman iroseste in fiecare zi o jumatate de kilogram de mancare gatita, dar si produse pe care nu a apucat sa le scoata din ambalaj. Asta inseamna in jur de 180 de kilograme in fiecare an.

Pierderile incep insa din hipermarketuri, pentru ca au pe stoc marfuri cu termen de valabilitate foarte lung, care de multe ori nu se vand.

Autoritatile sanitar-veterinare obliga magazinele si hipermarketurile sa detina spatii in care sa colecteze marfa depreciata. Numai din depozitului unui supermarket se arunca, lunar, 150 de kilograme de produse din carne. Vorbim de alimente care au expirat sau care s-au alterat.

Si in piete lucrurile stau cam la fel. Se arunca in jur de 25% din cantitatea de ridichi, varza, salata, ceapa sau stevie.

Comerciant: "Sunt pretentiosi, s-au invatat de la supermarket sa racaie in raftul de alimente. Uitati: pastarnac care s-a stricat si pe care nu-l mai cumpara nimeni.”

Cercetarile arata ca cea mai mare cantitate de mancare aruncata, adica 42%, provine din gospodarii. Producatorii sunt responsabili pentru alti 39%.

Mancarea din restaurante si firmele de catering ajunge la cos in proportie de 15%, iar retailerii arunca si ei 4% din produsele de la raft.

La conferinta regionala FAO, care se desfasoara la Bucuresti, se cauta solutii pentru diminuarea risipei alimentare la nivel mondial. O varianta este ca produsele care se apropie de data de expirare sa fie vandute mai ieftin.

In Uniunea Europeana, risipa de alimente se ridica la 89 de milioane de tone pe an. Iar previziunile arata ca pana in 2020 pierderile vor fi de 128 de milioane de tone.