InterAgro si Aramis, singurii exportatori romani in Top 100 mondial

Automobile Dacia este cel mai mare exportator din econo­mie, iar Rompetrol Rafinare este cel mai mare importator in 2013, potrivit datelor INS. Insa aceleasi doua companii sunt si pe locul 2 la import si, respectiv, pe locul 1 la export. Un numar de 61 de companii se afla atat in topul importatorilor, cat si in cel al exportatorilor, iar majoritatea se regasesc in randul producatorilor de componente auto. Doar doua companii romanesti din productie (InterAgro – agricultura, ingrasaminte si Aramis Invest din Baia Mare – mobila) se afla in top 100 exportatori, clasament in care mai intra doar o afacere antreprenoriala - Gersim Impex (distributie telecom). Desi exporturile au atins un nivel record anul trecut, ele antreneaza doar 5% din totalul companiilor active in Romania, scrie Ziarul Financiar.

Legea falimentului personal, amanata de la vot in Camera Deputatilor

Proiectul de lege privind insolventa persoanelor si falimentul personal a fost amanat astazi de la vot in plenul Camerei Deputatilor. Acesta se intoarce la Comisia juridica, unde trebuie realizat un raport. Camera Deputatilorcare este camera decizionala, dupa ce actul normativ a fost deja adoptat de catre Senat in anul 2010. Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, a declarat, pentru Adevarul, ca proiectul ar putea fi adoptat in trei saptamani-o luna, deoarece un grup de lucru din aceasta comisie trebuie sa realizeze un raport in privinta proiectului. Acest act normativ are o istorie sinuoasa, dupa ce Guvernul Boc a transmis in 2010 ca nu sprijina acest act. De altfel, nici Banca Nationala a Romaniei (BNR) si nici Fondul Monetar International (FMI) nu sustin acest proiect initiat de catre Iulian Urban, deoarece ar afecta disciplina platilor in economie, in special in privinta creditelor.

Zona Bucuresti-Ilfov, mai prospera decat trei sferturi din regiunile UE

Conform datelor Eurostat, Capitala si zona adiacenta se afla pe locul 76 din 264 de regiuni europene din punctul de vedere al PIB pe cap de locuitor calculat pe baza puterii de cumparare. Cele mai recente date disponibile (din 2010, insa in perioada 2011-2013 situatia din zona Capitalei nu s-a inrautatit, ci dimpotriva) indica un lucru greu de crezut in urma cu 10-15 ani: regiunea Bucuresti-Ilfov este pe locul 76 in randul celor 264 de regiuni ale UE din punctul de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor (ajustat in functie de standardul puterii de cumparare PPS). Cu 27.100 de euro per capita, Bucurestiul a depasit in acest clasament toate regiunile maghiare, poloneze, bulgaresti, slovene, croate, precum si Ciprul, Malta si tarile baltice, noteaza www.capital.ro.

O absolventa de Cibernetica face 70.000 de euro pe an din promovarea online a companiilor mici si mijlocii

Daniela Irimia, absolventa a Facultatii de cibernetica din cadrul ASE, a pus in urma cu cinci ani bazele unei companii de marketing online. Astazi, agentia Limonade are o cifra de afaceri de 70.000 de euro si ofera servicii de consultanta in marketing, SEO si Google AdWords si de promovare in retelele de socializare online. „Am inceput de la zero intr-un domeniu pe care il cunosteam conex si care ma atragea prin flexibilitate si in acelasi timp prin faptul ca te lasa sa fii creativ“, a spus la ZF Live Irimia, care a lucrat anterior in telecom la Vodafone si in asigurari la AIG Asigurari.

Locuintele ANL: cum arata oferta celui mai mare dezvoltator rezidential din Romania

ANL a construit pana acum peste 34.000 de locuinte in Romania, iar in prezent alte aproape 3.000 de unitati locative sunt in executie in programele locuinte pentru tineri (destinate inchirierilor) si locuinte prin credit ipotecar ( destinate vanzarii). www.wall-street.ro prezinta oferta de locuinte ANL si cererea de achizitie a acestor locuinte, dupa ce anul trecut Guvernul a luat o serie de masuri pentru sprijinirea chiriasilor care isi doresc sa cumpere locuintele ANL in care locuiesc. De circa 5 ani, Guvernul incearca sa vanda locuintele ANL pentru tineri, iar sumele vehiculate a fi obtinute orbitau in jurul a jumatate de miliard de euro.

SMS-ul pe care-l vor primi toti romanii platitori de taxe

Schimbari importante la Fisc. „Pe viitor, persoanele fizice vor putea fi notificate prin SMS, in locul variantei trimiterii unii aviz prin posta”, au explicat pentru www.gandul.info surse din ANAF. Este vorba despre contribuabilii care si-au precizat numarul de telefon in formularele depuse la ANAF. Fiscul intentioneaza sa trimita romanilor SMS-uri cu notificari si va oferi aplicatii pentru smartphone-uri, astfel incat contribuabilii sa aiba acces cat mai usor la informatii legate de plata taxelor la stat. Notificarile se pot referi la emiterea deciziei de impunere, obligatia unei plati - care poate fi insotita si de somatie cu titlu executoriu - sau la nedepunerea unei declaratii fiscale.

Institutul german AV-TEST: Cel mai bun antivirus din lume este produs in Romania

Bitdefender si-a reconfirmat statutul de lider al industriei dupa obtinerea premiilor pentru cea mai buna protectie si cea mai buna performanta, in urma rezultatelor obtinute la testarile de pe intreg parcursul anului 2013, realizate de institutul independent german AV-TEST. In evaluarile la care au fost supuse solutiile destinate consumatorilor individuali, Bitdefender a obtinut scor maxim la protectia utilizatorilor impotriva virusilor si a atacurilor zero-day si a fost produsul cu cel mai redus impact asupra performantei sistemului. Florin Talpes si Bogdan Dumitru sunt oamenii din spatele imperiului Bitdefender, produsul romanesc care ajunge zi de zi la peste 500 de milioane de utilizatori din zeci de tari, noteaza Business Magazin.

Strainii isi pot depozita din nou averile in Cipru. Singurul stat din UE care a confiscat din depozitele bancare va relaxa "semnificativ" masurile de control al capitalului

Cipru va relaxa "semnificativ" incepand de saptamana urmatoare restrictiile asupra circulatiei capitalului impuse in martie anul trecut, intrucat sistemul bancar al tarii se stabilizeaza, a declarat marti ministrul Finantelor, Harris Georgiades, citat de cotidianul elen Kathimerini, scrie Mediafax. Cipru a devenit anul trecut primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare si a restrictionat tranzactiile financiare pentru a evita prabusirea sistemului financiar. Autoritatile cipriote au renuntat treptata la masurile adoptate, care au inclus restrictii la transferurile de bani si retragerile de numerar.

Camera Reprezentantilor a aprobat ridicarea plafonului datoriei SUA pana in 2015, in vederea indepartarii riscului de default

Camera Reprezentantilor a aprobat marti ridicarea plafonului datoriei Statelor Unite pana la data de 15 martie 2015, fara conditii, o masura pe care urmeaza sa o adopte si Senatul, in vederea indepartarii definitive a oricarui risc de default, scrie Bloomberg. Limita legala a datoriei, suspendata in octombrie, dupa o "batalie" parlamentara, a fost reactivata vineri, la nivelul de 17.211 miliarde de dolari. Trezoreria a avertizat ca poate sa astepte numai pana la 27 februarie fara o noua autorizare din partea Congresului in vederea unui imprumut, data dupa care exista amenintarea unui default.