Primele pariuri privind PIB-ul din S1: economia va inregistra o crestere intre 1,8 si 2,4%

Institutul National de Statistica anunta in prima parte a lunii august evolutia principalilor indicatori macro pentru luna iunie, iar in 14 august vor fi publicate datele „semnal“ privind evolutia economiei in T2 2013 si pe ansamblul primului semestru din acest an. In primul trimestru economia a crescut cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut, avansul PIB fiind dublu fata de asteptarile analistilor. Datele macro pentru al doilea trimestru publicate pana acum indica insa o evolutie mai slaba a economiei fata de primele trei luni ale anului, dupa cum remarca si analistii. Premierul Victor Ponta a declarat recent pentru Bloomberg ca economia a inregistrat in primul semestru o crestere de 2,4% fata de aceeasi perioada a anului trecu, scrie Ziarul Financiar.

Cele mai atractive 10 tari pentru investitorii straini. Romania depaseste Italia

Trasa in jos de calitatea reglementarilor, Romania se afla pe locul 45 din 98 intr-un clasament al celor mai atractive tari pentru investitorii straini, realizat de GlobalOpportunityIndex.org si preluat de firma de brokeraj Intercapital Invest. Chiar si sa insa, tara noastra reuseste sa se plaseze mai bine decat Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, scrie www.wall-street.ro. Astfel, daca pe primele locuri se afla Hong Kong, Singapore si Danemarca, Romania se afla in randul ultimelor state din UE la capitolul atractivitate pentru investitori. Totusi, Italia si Grecia, state puternic afectate de criza, sunt chiar mai slab plasate ocupand locurile 48, respectiv 60.

Portretul somerului roman de lux: nu are bani si loc de munca, dar refuza salariile mici

Au profitat de o anomalie a perioadei de crestere economica si s-au „vandut" la suprapret. Au vrut sa isi creasca nivelul de trai si s-au angajat la credite ale caror rate nu le mai pot plati. In prezent, sunt fara loc de munca, dar nici nu accepta salarii mai mici, pentru ca nu le asigura confortul cu care s-au obisnuit. Managerii care isi schimbau angajatorul in urma cu cinci-sase ani pentru o masina de lux dintr-o clasa superioara sau pentru un salariu cu 10 - 20% mai mare au ajuns prizonierii gloriei din trecut, insa pana la urma vor fi fortati sa se adapteze noii realitati din piata, scrie Business Magazin. Pentru pozitiile de middle management, salariile oferite au scazut cu 10%, in timp ce la nivel de specialisti, acestea au crescut cu 5-6 %. Acest lucru nu inseamna neaparat ca managerilor in functie le-au scazut salariile, ci ca ofertele salariale pentru astfel de pozitii vacante sau pentru care s-au facut inlocuiri au fost mai scazute.

Cum se face exploatarea gazelor de sist

Un document al ANRM explica modul in care se face exploatarea gazelor de sist, subiect intens dezbatut de opinia publica, cu lucrarile specifice fiecarei etape, scrie www.economica.net. Agentia de Resurse Minerale defineste exploatarea de gaze drept „ansamblul de lucrari efectuate la si de la suprafata pentru extragerea gazului, colectarea, tratarea, transportul, precum si tranzitul acestuia prin conductele magistrale, in vederea realizarii unor scopuri economice prin folosirea si punerea in valoare a acestuia” Survenind explorarii, exploatarea presupune operatiunile efectuate pentru extragerea gazului, colectarea, tratarea, transportul, precum si tranzitul spre conductele magistrale, in vederea valorificarii.

Egipt, Iordania si Libia, top 3 tinte ale graului romanesc in Orient

Zece state din nordul Africii si din Orientul Mijlociu au importat in sezonul comercial agricol 2012/2013 (iulie - iulie) grau romanesc in valoare totala de 440 de milioane de euro, arata o analiza realizata de Ziarul Financiar. Prima destinatie a graului a fost Egipt cu livrari in valoare de 156 milioane de euro, iar podiumul este completat de Iordania (58,4 mil. euro) si de Libia (53,4 mil. euro). „Economiile din aceasta zona importa grau an de an, iar in ultimele doua sezoane graul de la Marea Neagra a devenit competitiv si pentru ca graul american nu mai este asa de atractiv din cauza raportului dolar-euro“, a explicat Robert Arsene, directorul general al companiei de agrobusiness Agricover, cu afaceri de 218 milioane de euro.

Nu mai poti fi anonim. Magazinele se transforma in mici agenti secreti

Un nou software de recunoastere faciala incepe sa fie implementat in magazinele retailerilor pentru ca angajatii sa recunoasca celebritatile care le trec pragul. Compania britanica de solutii informatice NEC furnizeaza deja asemenea programe pentru firme de securitate, care le folosesc pentru a identificarea teroristilor si criminalilor. Tehnologia functioneaza prin analizarea unor imagini filmate din care sunt selectate doar fetele oamenilor. Programul face niste masuratori pentru a crea un cod numeric, cunoscut sub numele de „sablon facial“, si verifica acest cod intr-o baza de date, noteza www.capital.ro.

"Micul Print" revigoreaza Marea Britanie. Cati bani aduce nasterea mostenitorului Coroanei in economia Regatului

Oficialii britanici spera ca nasterea mostenitorului tronului Marii Britanii va impulsiona considerabil economia Regatului, noteaza publicatia canadiana Edmonton Journal, preluat de www.incont.ro. Britanicii au avut mereu o legatura speciala cu familia regala, iar momentele importante au fost intotdeauna sarbatorite cu fast. Ocaziile fericite, asa cum este cazul aducerii pe lume a unui urmas de vita nobila, sporesc increderea consumatorilor. Astfel, britanicii au luat cu asalt mall-urile si terasele, fiind mai dispusi sa cheltuiasca, decat ar fi de obicei. Mandria nationala joaca si ea un rol important in toata aceasta ecuatie.

In lipsa specialistilor europeni, Germania cauta muncitori in afara UE. Sunt vizati, in principal, chinezii

Berlin a publicat luni o lista a tipurilor de activitati care pot fi practicate de catre muncitorii din afara Uniunii Europene, dand unda verde unei imigratii chineze, din cauza unui deficit de forta de munca in anumite sectoare, relateaza AFP, preluata de Mediafax. Anterior, in 2012, Berlinul a facilitat procesul de obtinere a unui permis de sedere pentru muncitorii inalt calificati, iar in prezent, vrea sa permita integrarea mai usoara a unor reprezentanti de profesii intermediare: electricieni, infirmiere, personal pentru ingrijire a pensionarilor.

Cum iti deschizi propria berarie. Povestea tanarului care a produs prima sticla de bere la 33 de ani, dupa o investitie initiala de 12.000 euro

Marea Britanie este plina de berarii. Potrivit ultimelor cifre facute publice, in prezent exista peste 1.000 astfel de stabilamente in tara, mai mult decat dublu fata de acum un deceniu, scrie The Guardian. Asa ca englezii stiu cu siguranta cate ceva despre prepararea acestei licori atat de apreciate pretutindeni. Evin O’Riordain este fondatorul Kernel, una dintre cele mai respectate berarii de dimensiuni mici, ce isi are sediul in Bermondsey, Londra. O’Riordain, acum in varsta de 38 de ani, s-a apucat de aceasta activitate dupa o excursie la New York, in aprilie 2007. Sustine ca partea de inceput si toate incercarile aferente au fost cruciale pentru dezvoltarea produselor finale. “Mi-a luat ceva timp. Prima serie scoasa a fost decenta, dar a iesit bine dupa vreo 12 incercari”, povesteste antreprenorul.

Victime colaterale. Falimentul orasului Detroit ii va costa pe europeni sute de milioane de dolari

Falimentul Detroit, cel mai mare oras american ajuns vreodata in insolventa, ar putea cauza pierderi de sute de milioane de dolari pentru bancile europene, aflate deja intr-o situatie dificila dupa cinci ani de criza. Astfel, bancile din Europa se confrunta in continuare cu urmarile deciziilor gresite luate in perioada imediat anterioara crizei financiare mondiale, potrvit unei analize Wall Street Journal. Problemele dateaza din anul 2005, cand Detroit cauta surse de finantare pentru fondurile de pensii ale angajatilor municipalitatii, ale politistilor si pompierilor. Primaria a apelat la UBS, cel mai mare grup financiar elvetian, care s-a folosit de influenta in randul bancilor europene pentru a promova o emisiune de obligatiuni de 1,4 mliarde de dolari efectuata de Detroit.