Norwegian Air Shuttle nu a confirmat oficial cifra, scrie Reuters.

Ryanair, cel mai mare operator aerian din Europa, după numărul de pasageri transportați, a anunțat, în urmă cu câteva zile, că va anula între 40 și 50 de zboruri zilnic, în următoarele 6 săptămâni, pentru a limita întârzierile.

Potrivit unui comunicat al companiei, scopul anulărilor este de a "îmbunătăți punctualitatea, care a scăzut sub nivelul de 80% în primele două săptămâni din luna septembrie", ceea ce “este inacceptabil" pentru clienți.

Decizia companiei aeriene va afecta între 300.000 și 400.000 de mii de pasageri, între care și clienți din România.

Ryanair a publicat aici lista curselor anulate.

Tot pentru a evita întârzierile, Ryanair a anunțat și o nouă politică în ceea ce privește bagajele, care va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Astfel, călătorii vor putea transporta în cabina avionului doar un bagaj de mână, față de două, în prezent.

Informația potrivit căreia Norwegian Air Shuttle a recrutat cei 140 de piloți de la Ryanair, lăsând-o fără personalul de zbor necesar este cu atât mai credibilă cu cât publicația Irish Independent scrie, marți, că oficiali ai operatorului irlandez au mers în Brazilia pentru a recruta mai mulți piloți.

Luna trecută, Ryanair a desfășurat activități de recrutare pentru poziția de căpitan de aeronavă în două orașe braziliene — Rio de Janeiro și San Paulo — și evenimente similare în Italia și Germania, unde ținta au fost echipajele de la Alitalia și Air Berlin, susține Irish Independent, preluat de Agerpres.ro.

Șeful Ryanair, Michael O’Leary, a dat asigurări, însă, că operatorul aerian "nu înregistrează dificultăți în găsirea căpitanilor de avioane", iar Ryanair are o "listă de așteptare" de 2.500 de piloți care vor să se alăture companiei.

În plus, O’Leary a infirmat informațiile publicate de Irish Independent, conform cărora compania a pierdut 140 de piloți care au plecat la Norwegian Air.

Norwegian Air Shuttle, pe de altă parte, și-a extins în vară, rețeaua de zboruri ieftine – cu doar 65 de dolari -, catre Statele Unite, după ce în decembrie a obtinut acordul autoritatilor americane pentru ca subsidiara sa irlandeza Norwegian Air International sa opereze curse peste Atlantic.

Strategia de extindere din ultimii ani a Norwegian Air a contribuit la cresterea de peste doua ori a veniturilor, din 2012. In 2016, veniturile companiei au crescut cu 16%, la 26 de miliarde de coroane norvegiene (3,12 miliarde dolari), iar operatorul a comandat 260 de avioane Boeing si Airbus, pe care le va primi in urmatorii cativa ani.

Ce drepturi au cei cărora li s-a anulat zborul

Drepturile pasagerilor zborurilor anulate sunt prevăzute de Regulamentul UE 261/2004 și acestea nu pot fi încălcate.

Potrivit legislației europene, pasagerii Ryanair ale căror zboruri au fost anulate, au dreptul în primul rând la rambursarea, în termen de şapte zile, a întregului cost al biletului sau la redirecționare.

În plus, în funcție de momentul în care ai fost anunțat de anulare, pot solicita companiei aeriene și compensațiile stabilite de Regulamentul UE 261/2004. Acestea sunt calculate având în vedere distanța zborului anulat, pornesc de la 250 euro și pot ajunge la maximum 600 de euro.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri trasportați, operează 21 de rute de pe trei aeroporturi din România - Timișoara, București și Craiova. Anul trecut, compania a transportat 2,6 milioane de pasageri din România și estimează, pentru acest an, o creștere cu 40%, după introducerea a patru noi rute.

Liderul pieţei este Wizz Air, cu 5,5 milioane de pasageri transportaţi în 2016, urmat de Blue Air, cu 4 milioane de pasageri, şi de Tarom cu 2,41 milioane pasageri.