Tarom a retras anul trecut doua aeronave Airbus A310, cumparate in 1992 de Guvernul Petre Roman. Flota companiei numara 21 de aeronave, dintre care doar 19 opereaza in acelasi timp, din cauza operatiunilor de mentenanta, potrivit conducerii companiei.

Compania va avea in viitorul apropiat doua aeronave noi care vor inlocui cele doua Airbus-uri A310 retrase anul trecut, a declarat ministrul. Mai mult decat atat, compania va mai lua, in leasing, alte doua aparate, potrivit lui Cuc.

”Anul acesta, bineinteles ca bugetul (...) cuprinde nu numai doua aeronave care le vor inlocui pe cele doua bazate, dar, suplimentar, vom mai lua doua pana la sfarsitul anului pentru a deschide lungul curier. Practic, sa aducem Tarom-ul acolo unde era odinioara”, a declarat Cuc, citat de News.ro.

Citeste si: Tarom a renuntat la ultimul transatlantic din flota. Cum arata Transilvania, aeronava scoasa "la pensie" dupa 24 de ani de activitate

Noile achizitii vin in contextul in care Tarom va avea doua noi destinatii, catre Statele Unite si China, sustine Cuc. In discutiile purtate cu firmele care vor livra cele 30 de aparate pentru companie, una din conditiile impuse a fost si antrenamentul pilotilor pe un simulator de zbor, a spus ministrul.

Tarom a sistat zborurile transatlantice, dar si pe cele catre Beijing, in 2003, considerandu-le nerentabile.

Potrivit ministrului, actuala conducere a companiei are o sarcina dificila si concepe deja un nou concept de business care ar trebui sa contrabalanseze ”agresivitatea, de care vedem ca avem parte pe piata interna, a companiilor low cost”. Anul trecut, Tarom a pierdut locul doi in topul liniilor aeriene din punct de vedere al numarului de pasageri, fiind depasita de Blue Air.

Intrebat fiind in legatura cu cei 2.000 de angajati ai companiei, in contextul in care Blue Air, care are o flota mai mare, are circa 300 de angajati, Cuc a mai spus ca este de datoria managementului sa faca o selectie foarte clara si sa vada ”cine lucreaza si cine livreaza”.

In legatura cu posibile proteste sindicale care ar putea fi declansate in urma unor posibile concedieri, ministrul considera ca ”oamenii de buna calitate din cadrul oricarei companii vor sa vada ca au un loc de munca asigurat si nu vor sa tina alti trantori in spate (...)”.