Pepenii gustosi cultivati la marginea orasului Satu Mare ar trebui sa le aduca zambetul pe buze celor care au dat cu sapa si au stat in soare ca sa-i pazeasca. Dar... nu se intimpla asa. Oamenii au investit 10.000 de lei in primavara si, dintr-o productie de 30 de tone ca sa-si poata acoperi cheltuielile, nu pot cere sub 2 lei pe kilogram.

Tocmai de aceea multi au renuntat la semintele autohtone si iau din Ungaria unele altoite cu dovleac, care rezista pe orice sol.

Pe pietele din Cluj gasim producatori din Dolj, Teleorman sau Galati care au batut si cate 500 de kilometri. Problema e ca transportul se reflecta in pret, care e dublu fata de cel al lubenitelor din alte tari.

In tot acest timp pepenele de Grecia sau Turcia se vinde in hipermarket cu 1 leu si 19 bani.

In patria pepenilor, la Craiova, producatorii asteapta sa-i vanda la bucata pentru ca intermediarii le cer cantitati mari, dar ofera doar 40 de bani pe kilogram.

Adriana Nucu are un hectar de pamint la Dabuleni si isi duce marfa la Brasov cu 1, 5 lei kilogramul. Profitul de la an la an e tot mai mic. 

In plus,  taxele de la piata sint impovaratoare: 20 de lei pe metru patrat la care se adauga 12 lei chiria pe noapte, plus mincarea.