"Eu nu exclud ca la inceputul lui octombrie, cand se va publica IPC (pe luna septembrie - n.r.), sa avem o inflatie de sub 4%. (…) Ipoteza unei rate lunare exact ca in luna iunie este probabila si in iulie si in august si eventual si in septembrie. Cam acesta ar fi impactul unui an agricol care se anunta bun", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

Potrivit datelor INS, in lunile de vara exista o tendinta de decelerare a inflatiei, sau chiar de scadere a preturilor, in conditiile in care incepe perioada de recoltare.

Majorarea preturilor se vor domoli in toamna cand inflatia va ajunge de la 8 cat e acum la 4%. Si asta pentru ca vom avea un an agricol foarte bun.

Culmea cartofii, care al caror pret s-a dublat in ultimul an, vor fi cei care se vor si ieftini cel mai mult.

"Banca Nationala a fost ajutata de cartofi. trebuie sa acceptam acest lucru ca efectiv vom fi ajutati de cartofi", a sustinut Isarescu.

Ar trebui sa scada si dobanzile la creditele in lei de la 14 - 15% - cat sunt in prezent - la sub 10%.

Totodata, guvernatorul BNR spune ca se astepta ca dobanzile la creditarea in lei atat pentru populatie cat si pentru companii sa scada. Cat despre curs, seful bancii centrale trimite un mesaj linistitor: "Nu se intampla nimic deosebit cu leul decat se intampla cu alte valute. Ce volatilitate domne, el sta saracu intre 4,1 si 4,3".

Seful BNR a vorbit si despre tarile-problema ale Europei, din acest moment, Grecia si Italia. Guvernatorul considera ca impactul situatiei asupra Romaniei a fost minor si asa va si ramane lunile urmatoare.